‘İpekböcekçiliğini yeniden canlandıracağız’

Büyükorhan Kaymakamı Kutsal Baytak, geçmişte ilçe ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından biri olan ipekböcekçiliğinin ilçede yeniden yaygınlaştırılması ve kırsalda kadın istihdamını artırmak için çalışma yapacaklarını söyledi.

‘İpekböcekçiliğini yeniden canlandıracağız’

AYDIN KURMUŞ

Büyükorhan’ın Danaçalı, Örencik ve Düğüncüler köylerinde Kozabirlik’e damızlık üretim yapan aileleri ziyaret eden Kaymakam Kutsal Baytak, burada ailelerden bilgiler aldı. 

İpekböcekçiliğinin istihdama da büyük katkısı olduğunu dile getiren Kutsal Baytak, “İstihdamın çok önemli oranını aktif olarak iş yaşamında olmayan kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Böylece önemli oranda atıl durumdaki işgücü de bu sektörde kullanılacaktır” diye konuştu. 

İlçeyi tekrar ipekböcekçiliği üretimi konusunda eski kimliğine kavuşturmak gerektiğini ifade eden Kutsal Baytak, “Bu konuda Kozabirlik, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar ile istişarelerde bulunarak ne yapılabilirliği konusunda görüşmeler yapacağız. İpekböceğinin ana maddesi olan dut varlığını daha üst seviyelere çıkarmak için oldukça fazla sayıda dut fidanı dikimi gerçekleştireceğiz. Yapacağımız bu çalışmalarla hem ilçe ve yöre ekonomisine gelir sağlama imkânı üreteceğiz, hem de başarabilirsek, göçü önleyerek göç edenleri de geri getirmeye çalışacağız” dedi.

ÜRETİM MERKEZİYDİ

Büyükorhan Kaymakamı Kutsal Baytak, Danaçalı Mahallesi’nde 2010 yılında kapanan ve atıl durumda bulunan 3 katlı okul binasında incelemelerde de bulunarak, bu binanın ipekböceği yetiştirmek için kullanılabileceğini belirtti. 

Örencik Mahallesi’nde Kozabirlik’e damızlık ipekböcekçiliği yetiştiriciliği yapan Bilal Tosun, “Eskiden bu yöreler kozanın üretim merkeziydi. Ancak zamanla ipeğin yurt dışından ithal edilmesiyle vatandaşlar ürettikleri kozaya alıcı bulamayınca, bu işi bırakmak zorunda kaldılar. Koza para etmeyince de dut ağaçlarını keserek odun yaptılar. Şimdi ise Danaçalı, Örencik ve Düğüncüler Mahalleleri’nde toplam 30 aile Kozabirlik’e damızlık üretim yapmaktayız. Kozabirlik tarafından alım garantili yapmış olduğumuz bu işten 35-40 günlük kısa bir süre zarfında 8-10 bin lira civarında gelir elde ediyoruz. Bu da bize çok iyi bir ekonomik kaynak oluyor. Ben yetkililerden ipekböcekçiliğinin bu yörelerde yaygınlaştırılmasını, gerekli desteklerin verilmesini istiyorum” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X