Irak’ta ABD karşıtı iktidar

Irak Seçim Komisyonu’nun bugün açıkladığı resmi sonuçlara göre, Sadr önderliğindeki Sayrun Lil Islah (Reforma Yürüyüş) listesi mecliste 54 koltuk elde etti.

Irak’ta ABD karşıtı iktidar

Irak’ta geçen hafta düzenlenen genel seçimlerin resmi sonucu açıklandı. Irak Seçim Komisyonu’nun dün açıkladığı sonuca göre, Şii lider Mukteda el-Sadr liderliğindeki blok kazandı.

El Sadr’ın ittifakında partisi Istiqama’nın (Bütünlük) yanısıra seküler grup ve Irak Komünist Partisi de bulunuyor. Sadr hem ABD hem de İran karşıtı bir siyasetçi olarak bu iki ülkenin de destek vermediği bir isimdi. Milliyetçi din adamı Mukteda El Sadr, Irak’taki ABD güçlerine karşı iki ayaklanmaya liderlik etmişti. Irak Seçim Komisyonu, Sadr önderliğindeki Sayrun Lil Islah (Reforma Yürüyüş) listesinin parlamentoda 54 koltuk elde ettiğini duyurdu.

İran yanlısı Fetih ittifakı ise seçimi 47 sandalye ile ikinci sırada bitirdi. Fetih ittifakının ana aksını Haşdi Şabi milislerinin politik kanadı oluşturuyor ve liderliğini Tahran destekli Hadi el Amiri yapıyor.

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi’nin liderliğindeki Zafer İttifakı ise seçimi üçüncü bitirerek 42 sandalyede kaldı.

Mukteda el-Sadr, Irak’ın yeniden müstakil bir ulus olabilmesi için mücadele ediyor ve Şii, Sünni, Hristiyan, Arap, Türkmen, Ezidi ve Kürt bileşenlerin bir bütün olarak Irak şemsiyesi altında adalet içinde yaşamaya devam etmesini istiyor. El Sadr, aday olmaması nedeniyle başbakan olmayacak. Ancak yeni hükümetin kuruluşunda önemli bir etkisinin olacağı değerlendiriliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X