İran gerilimi tırmanıyor

ABD Başkanı Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran ile yeni bir nükleer anlaşma üzerinde çalışılması konusunda anlaştı.

İran gerilimi tırmanıyor

Macron, sürece Rusya ve Türkiye’nin de dahil olmasını istedi. Tanran, Washington’dan gelen açıklamaya sert tepki gösterdi. 

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran ile yeni bir nükleer anlaşma için çalışılması konusunda anlaştı.

Trump ve Macron, yeni anlaşmanın, İran’ın nükleer programını kontrol altına almasının yanı sıra, bu ülkenin bölgedeki etkinliğini azaltacak hükümler de içermesini istiyor.

Açıklama iki liderin Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından yapıldı.
ABD Başkanı Donald Trump ortak basın toplantısında bir kez daha İran ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmayı sert bir dille eleştirdi ve kaygılarının giderilmemesi halinde 12 Mayıs’ta anlaşmadan tamamen çekileceklerini söyledi.

RUSYA VE TÜRKİYE DE KATILSIN

ABD’ye 3 günlük resmi bir ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise anlaşmanın İran’ın nükleer programı üzerinde bir nebze de olsa kontrole imkan verdiğini ve bu nedenle takdir edilmesi gerektiğini söyledi. 

Ancak Macron da İran ile yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Macron bu anlaşmanın, İran’ın balistik füze programına ve Tahran’ın bölgedeki etkinliğinin azaltılmasına yönelik hükümler de içermesi gerektiğini vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Başkan Trump ile görüşmelerimizin yeni bir anlaşmanın önünün açılmasını mümkün kıldığını düşünüyorum… Bölgesel güçlerin yanı sıra elbette Rusya ve Türkiye’nin de bu sürece dahil olmasını istiyoruz” dedi.

TÜCCAR, SEN NE ANLARSIN!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2015’te altı ülkeyle imzaladıkları tarihi nükleer anlaşmadan çekilmek isteyen ve Fransa ile ortak çağrı yapan ABD Başkanı Donald Trump’a sert çıktı. Ruhani, Trump’ın ’emlak yatırımcısı’ geçmişine atıfta bulunarak, “Siyasette hiçbir geçmişin yok.

Hukuk alanında hiçbir geçmişin yok. Uluslararası anlaşmalar konusunda bir geçmişin yok. Bir esnaf, bir tüccar bir bina ve köprü inşaatçısı nasıl olur da uluslararası meselelerde karar verir?”diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X