İran’a gözdağı

ABD, Suudi Arabistan’ın akaryakıt tesislerine düzenlenen saldırının ardından bölgeye asker gönderme kararı aldı. Gönderilen askeri personelle, Suudi Arabistan’ın hava ve füze savunmasının desteklemesi amaçlanıyor.

İran’a gözdağı

Amerikan Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın en büyük akaryakıt tesislerine yapılan saldırıdan sonra Suudi Arabistan’ın hava ve füze savunmasını desteklemek için asker gönderilmesini onayladı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, geçen hafta Aramco tesislerine düzenlenen saldırının ardından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ilave hava savunma desteği ve yüzlerce asker gönderileceğini açıkladı.

ESPER, İRAN’I SUÇLADI

İran’ı, ‘ciddi bir şekilde şiddeti tırmandırmakla’ suçlayan Esper, bölgedeki ulusların ABD’den yardım istediğini söyledi. Esper, gönderilecek asker sayısının binlerce olmayacağını, konuşlandırmanın ılımlı sayıda asker içereceğini belirtti. Ayrıca Esper Suudi Arabistan ve BAE’ye askeri teçhizat teslimatını da hızlandırmayı planlıyor. Başkan Trump’ın ABD kuvvetlerinin bölgeye konuşlandırılmasını onayladığını belirten Esper, “ABD – İran arasında asla bir çatışma aramıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford da, Pentagon’un gelecek hafta konuyla ilgili açıklama yapacağını bildirdi. 

İRAN: HER ŞEYE HAZIRIZ

ABD’nin Suudi Arabistan’daki saldırılar sonrası askeri operasyon düzenleme seçeneğini değerlendirdiği yönündeki haberlere Tahran’dan yanıt geldi. İran Devrim Muhafızları’nın başındaki Tümgeneral Huseyin Selami, İran’a saldırmak gibi bir ‘hataya’ düşebilecek ülkeleri ‘dikkatli olmaları’ konusunda uyardı. Tahran’daki basın toplantısında konuşan Selami, İran’ın böyle bir durumda ‘saldırgan’ ülkeyi ‘yıkana’ kadar geri adım atmayacağını ifade etti. İran’ın ‘her türlü senaryoya hazır olduğunu’ sözlerine ekleyen Selami, ‘Kendi topraklarını ana savaş meydanı haline getirmek isteyen varsa, devam etsin’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X