İş dünyası zorda kalabilir

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Doğan Yılmaz, ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilip TL’ye çevrilmesi zorunluluğu uygulamasının birçok iş adamını Cumhuriyet Savcısı ile karşı karşıya getireceğini söyledi.

İş dünyası zorda kalabilir

Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği’ne göre ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu. Tebliğe göre, Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin, ithalatçının ödemesini müteakip ihracata aracılık eden bankaya transfer edilmesi veya getirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, ‘’Yapılan ihracat sonucu ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 6 ay içinde Türkiye’ye getirilip, söz konusu bedellerin en az yüzde 80’inin banka yoluyla TL’ye çevrilmesi gerekiyor” dedi. 

İHRACATÇI KORUNMALI

Bu işlemin ardından da döviz bozdurma belgesinin alındığını ifade eden Yılmaz, ‘’Döviz bozdurma belgesini ibraz etmediğiniz zaman Maliye Bakanlığı tarafından ihracatçı firmaya tebligat gönderiliyor. Şu anda bütün vergi dairelerinden iş adamlarına tebligatlar gidiyor. Yapılan ihracat bedelinin tutarıyla ilgili bildirimde eksiklik varsa bunun açıklanması isteniyor. Açıklanamama gibi bir durum olursa süreç Cumhuriyet Savcılığı’na yansıyacak ve ihracatçılara savcılık kapısı görünecek.

Birçok iş adamı şu an bu durumla karşı karşıya” diye konuştu. Bir an önce uygulamada düzeltmeye gidilmesi gerektiğinin dile getiren Yılmaz, ihracatçıların ülke için çok kıymetli olduğunu ve böylesi bir kriz döneminde korunması gerektiğini anlattı. Yılmaz, iş insanlarına mali müşavirlerine danışmadan hareket etmemeleri uyarısında bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X