IŞİD`in ilerleyişi durduruldu

IŞİD`e karşı uluslararası koalisyona göre örgütün Suriye ve Irak`ta ilerleyişi durduruldu.

IŞİD`in ilerleyişi durduruldu
Brüksel’de toplanan, ABD’nin öncülük ettiği koalisyona dahil 60 ülkenin dışişleri bakanlarınca yayımlanan ortak deklarasyonda, “IŞİD/DAEŞ’e karşı küresel seferberlikte sonuç alınmaya başlandı. IŞİD/DAEŞ’in Suriye genelinde ve Irak’taki ilerleyişi durduruldu” denildi.
 
Deklarasyonda koalisyon ülkelerinin “IŞİD/DAEŞ’e karşı başarılı bir seferberlik zaman alacağı ve sürdürülebilir, birleşik ve koordineli müdahale gerektireceği” konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.
 
Ortak deklarasyonda koalisyona dahil bazı ülkelerin IŞİD’in tamamen mağlup edilmesi için kara operasyonuna gereksinim duyulduğunu vurguladıkları ve Suriye rejimine, IŞİD’e ve El Nusra’ya karşı savaşan ılımlı muhaliflere desteğin artırılması çağrısı yaptıkları dile getirildi.
 
Deklarasyonda Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak, Suriyeli sığınmacılara gösterdikleri misafirperverlik nedeniyle takdir edilirken uluslararası insani yardımların artırılması gerektiği belirtildi.
 
Koalisyon ülkeleri azami 6 ay içinde bakanlar düzeyinde tekrar toplanarak yeni bir durum değerlendirmesi yapma konusunda anlaştı.
 
IŞİD hedeflerine 3 günde 25 hava saldırısı
 
Öte yandan ABD ve koalisyon güçleri, Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine karşı son 3 günde 25 hava saldırısı düzenledi.
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamaya göre, ABD ordusuna ait savaş uçakları Suriye’de 1-3 Aralık arasında IŞİD militanlarını 14 kez havadan vururken, Irak’ta da ABD ve partner ülkelere ait uçaklar ve insansız hava araçlarıyla aynı günler içerisinde 11 hava saldırısı yürütüldü.
 
Suriye’deki 14 hava saldırısının tamamı Kobani yakınlarında düzenlenirken, bu saldırılarda IŞİD’e ait bir araç, 17 muharebe mevzisi ve bir toplanma alanı imha edildi, 8 muhabere mevzisi kullanılamaz hale getirildi ve bir büyük IŞİD birliği vuruldu.
 
Irak’ta da Musul, Ramadi, Telafer, Sincar, Hit, el Kaim ve Felluce yakınlarında düzenlenen hava saldırılarında IŞİD’e ait çok sayıda hedef vurularak imha edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X