İspanya’da erken seçim öncesi dev kapışma

Dört büyük siyasi partinin başbakan adaylarının televizyon tartışmasına, Katalonya sorunu, vergilerle ilgili vaatler ve seçim sonrası siyasi partiler arasında koalisyon olasılıkları damgasını vurdu.

İspanya’da erken seçim öncesi dev kapışma

İspanya’da 28 Nisan’da yapılacak erken genel seçim  öncesinde ülkedeki 4 büyük siyasi partinin başbakan adayları, devlet televizyonu  RTVE’de düzenlenen seçim tartışmasına katıldı. 

RTVE’nin Madrid’deki stüdyosundan canlı yayınlanan tartışmaya,  Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, ana muhalefetteki  sağ görüşlü Halk Partisi (PP) lideri Pablo Casado, merkez sağ görüşlü Vatandaşlar  (C’s) partisinin lideri Albert Rivera ve aşırı sol görüşlü Unidas Podemos  ittifakının lideri Pablo Iglesias katıldı.

Liderlerin seçim tartışmasında Katalonya sorunu, vergilerle ilgili  vaatler ve seçim sonrası siyasi partiler arasında koalisyon olasılıkları öne  çıkan konular oldu.

Katalonya sorunuyla ilgili özellikle Casado ve Rivera tarafından  “ayrılıkçı Katalan siyasi partilerin karşısında diz çökmekle ve İspanya’ya ihanet  etmekle” suçlanan Başbakan Sanchez, “Buradaki 4 partinin lideri de Katalonya’nın  bağımsız olmayacağını biliyor.” dedi.

“Katalonya’da sorun bağımsızlık değil, birlikte yaşamak.” görüşünü  savunan Sanchez, “Sosyalistlerin olduğu bir hükümette asla bağımsız bir Katalonya  olmayacak.” diye ekledi.

C’s lideri Rivera ise Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra ile  Başbakan Sanchez’in birlikte çekilmiş fotoğrafını konuşma kürsüsünün üzerine  koyarak, seçimlerden sonra Sanchez’in bir kez daha başbakan olması halinde,  tutuklu yargılanan Katalan siyasi liderler hakkında “af kararı çıkaracağı”  iddiasını sık sık tekrarladı.

PP lideri Casado, Katalonya sorununun İspanya’nın birliğini tehlikeye  sokan bir boyuta geldiğini iddia ederken, Unidas Podemos lideri Iglesias ise  çözümün “anayasayı uygulamaya şartlanmadan sadece diyalog, diyalog ve diyalog”  olduğunu ifade etti.

Televizyondaki siyasi tartışmada, ekonomik sorunlarla mücadele  başlığında en çok öne çıkan konu ise vergilerle ilgili vaatler oldu. Casado,  Rivera ve Iglesias seçimleri kazanmaları halinde vergi indirimi vaat etti.

Diğer yandan 1,5 saat süren seçim tartışmasında siyasi liderlerin, dış  politika, Brexit, Avrupa Birliği (AB), göçmen, çevre ve aşırı sağın yükselişi  sorunlarıyla ilgili hiçbir şey söylememesi dikkati çekti.

Aşırı sağcı Vox partisinin lideri tartışmaya çağırılmadı

Bu arada, İspanya’da ilk defa seçimlere katılacak aşırı sağ görüşlü  Vox partisinin lideri Santiago Abascal ise Merkez Seçim Kurulunun karşı  çıkmasından dolayı televizyondaki tartışmalara davet edilmedi. Merkez Seçim  Kurulunun kararındaki gerekçe, Vox’un, büyük siyasi partilerin televizyondaki  siyasi tartışmalarına katılacak bir oy oranına sahip olmaması olarak açıklandı.

İspanya’da son 4 yılda üçüncü genel seçim

Demokrasi tarihinin en karışık genel seçimine giden İspanya’da  açıklanan anketlere göre, kararsızların oranı yüzde 41 olarak gösteriliyor. Son 4  yılda üçüncü kez genel seçime giden İspanya’da bu seçimlerin ardından da  istikrarlı bir hükümet beklenmiyor.

Anketler, 28 Nisan’daki seçimlerden sonra hiçbir siyasi partinin tek  başına iktidara gelme olasılığı olmadığını gösterirken, seçimlerden PSOE’nin 1.  parti olarak çıkacağı ancak ne sol (PSOE ve Unidas Podemos) ne de sağ bloğun (PP,  C’s ve Vox) ülkeyi yönetmeye yetecek meclis çoğunluğunu yakalayacağı öngörüsünde  bulunuluyor.

Ülke basınında sıkça yazılan olası bir PSOE-C’s koalisyonu ihtimaline  ise şimdiye kadar yaptığı tüm açıklamalarda C’s lideri Rivera karşı çıkıyor.

Sanchez, Casado, Rivera ve Iglesias seçim öncesi ikinci ve son  televizyon tartışmasını bu akşam Antena 3 ve La Sexta adlı özel televizyon  kanallarının ortak yayınında yapacak.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X