İspanya’yı bölmek isteyen adam: Katalonya Başkanı Carles Puigdemont kimdir?

Katalonya’nın bağımsızlık arayışı Carles Puigdemont ile başlamadı. Ancak, her türlü riski göze alarak, bağımsızlık ilan etmekte ısrar eden Puigdemont oldu.

İspanya’yı bölmek isteyen adam: Katalonya Başkanı Carles Puigdemont kimdir?

Uluslararası alanda tanınma umuduyla İspanya anayasasını hiçe sayarak bağımsızlık referandumunu düzenledi.

 

Bağımsızlık süreci, İspanya’nın Avrupa Birliği’ndeki müttefikleri ve ABD’nin gözünde başarısızlığa uğramaya mahkum bir yolculuk gibi görünse de, Puigdemont umutsuzluğa kapılacakmış gibi görünmüyor.

 

Evde Katalanca, okulda İspanyolca

 

Puigdemont, İspanya’nın kuzeydoğusundaki Amer kentinde 1962 yılında doğdu. Çocukluğu General Francisco Franco’nun dikta yönetimi altında geçti.

 

Babası doğduğu köyün fırınını işletiyordu. Yaşıtları gibi, evde Katalanca konuşuluyordu.

 

Puigdemont, İspanyolca’yı kiliseye ait yatılı bir okulda öğrendi.

 

Okulda kendisinden birkaç dönem büyük olan Joan Matamala, Puigdemont’ı herkes tarafından sevilen bir öğrenci olarak hatırlıyor.

 

50 yıldır Katalan dilini ve kültürünü tanıtan kitaplar satan bir kitapçıyı işleten Matamala, Puigdemont’ı okulda doğal bir lider olarak ön plana çıkmayan ancak akılda kalan bir sima olarak tanımlıyor.

 

Puigdemont, liseyi bitirdikten sonra anadiliyle ilgili çalışmalar yapmak üzere Girona Üniversitesi Katalan Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi. Üniversitede okurken, bir yandan arkadaşlarının yazdığı ödevleri düzeltiyor, bir yandan da bağımsızlık yanlısı yerel bir gazete olan El Punt Avui’de çalışıyordu.

 

Miquel Riera, Puigdemont ile birlikte gece geç saatlere kadar çalıştıklarını hatırlıyor: “En başından beri, yeni teknolojilere ve internete çok meraklıydı.”

 

Puigdemont’ın referandum kampanyasında kritik rol oynayan sosyal medyayı bu kadar başarılı kullanmasını arkasında da teknolojiye duyduğu bu ilgi yatıyor olabilir.

 

Riera, “Puigdemont, çok kolay arkadaş edinebilen birisidir” diye konuşuyor. Riera, ayrıca, 25 yaşındaki oğlunun Pazar günkü referandum sırasında oy kullanırken polisin dipçikle göğsüne vurması üzerine yaralandığını da sözlerine ekliyor.

 

Puigdemont, 2011-2016 yılları arasında Girona eyaletinin belediye başkanlığı görevini yürüttü. 2016 yılında da Katalonya bölgesel yönetiminin başkanlığına seçildi.

 

Katalonya’da kendisine yönelik güçlü halk desteği var. Mitinglerde insanlar yanına gelip birlikte fotoğraf çektirmek istiyor.

 

Ancak oldukça mütevazı bir yerden gelmesine ve yıllarca merkez sağ ittifakta egemen olan Katalan siyasi elitlerinin arasında olmamasına karşın, hemen her kesimden destek alıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X