Engin Özpınar
Engin Özpınar

İsrail saldırdı, Rusya suskun kaldı

Samir Kantar, yıllar önce İsrail’de tutukluydu, mahkemede yargılanıyordu. Ve kendisini 542 yıl hapis cezasına çarptıran yargıca sorduğu şu soruyla ünlenmişti: “Sen İsrail’in o kadar yaşayacağını mı sanıyorsun?”

İşte o Samir Kantar, esir takasıyla serbest kaldıktan sonra bir süre Lübnan’da yaşadı. Geçen haftaysa bir grup arkadaşıyla birlikte Lübnan’dan Suriye’ye geçerek Şam’da 5 katlı bir apartmana taşındı.

Henüz yerleşmeye çalışıyordu ki, Golan’ın Taberiya Gölü semalarında beliren iki İsrail uçağından dört füze fırlatıldı. Ve tam isabet! Samir’le birlikte 2 arkadaşı daha öldü, 20 kişi de yaralandı. Şaşırtıcı olan, çevredeki binalarda bir çatlak bile oluşmamasıydı.

*

Saldırıyı üstlenen bir ülke olmadı. Ne var ki, böyle bir operasyonu sadece İsrail’in gerçekleştirebileceğini tahmin etmek zor değildi.

Birincisi, sofistike bir operasyondu. İkincisi İsrail sabıkalıydı: Geçmişte de benzer olayların arkasından hep İsrail görüntüye gelirdi; kimini resmen sahiplenir, kiminde de sessiz kalırdı.

Onun için kuşkuların İsrail üzerinde toplanması çok doğaldı.

*

Olayda dikkat çekici bazı noktalar da söz konusuydu…

Örneğin, ABD’nin tutumu normal karşılanırdı da Rusya’nın sessiz kalışına ne demeliydi? Anlamlıydı tabii. Demek, Rusya’dan da onay almıştı İsrail… Esad’ın suskunluğunun sırrını da, Rusya bağlantısında aramak gerekirdi.

Şam’a saldırının hemen ardından misilleme kuşkusuyla İsrail’in alarma geçmesi de bir başka kanıttı aslında. Alarma geçeceğine saldırıyla ilgisi olmadığını açıklayabilirdi Tel Aviv.

*

Tüm bunlar bir yana, esas sorun şuydu: İsrail ne zaman bir tehdit hissetse Suriye’de istediği gibi askeri operasyona kalkışabiliyordu. İsrail için ne uluslararası hukuk, ne yasalar, ne sözleşmeler, ne diplomatik teamüller geçerliydi.

En sonunda İsrail, Esad’ı koruyup kollayan Rusya’yı da dize getirmiş oldu.

 

 

Filistin’de öğrenciler hedefte

 

İsrail ordusunun Ekim ayı başından bu yana Filistin’de okullara yönelik saldırılarında 19 öğrenci öldü, 462 öğrenci yaralandı.

Filistin Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail saldırılarında 33 öğretmen de plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlardan yaralandı ve zehirlendi.

Bu arada ynı dönem içinde 102 öğrenciyle 9 öğretmen gözaltına alındı.

Bakanlığın açıklamasında 45 okul binasındaysa büyük hasar meydana geldiği bildirildi.

 

Suriye krizi ve Çin

 

Suriye krizinin siyasi çözüm sürecinde bugüne değin merkezde yer almaktan kaçınan Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki kararın ardından kolları sıvadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Suriye hükümeti ile Esad karşıtlarını Pekin’e davet etti.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, New York’taki Suriye Destek Grubu toplantısında, krizin siyasi çözüm sürecinde ilerleme sağlanması amacıyla hem Şam yönetimini hem de muhalefete davet göndereceğini açıklamıştı.

Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen karar tasarısıyla barış süreci için uluslararası yol haritası onaylanmış ve bunun Konsey’de nadiren gerçekleşen bir olay olduğu belirtilmişti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X