İtiraf ettiler

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda cinayete kurban gittiğini itiraf etti. Boğularak öldürüldüğü belirtilen Kaşıkçı’nın cesedi, Yalova ve Belgrat ormanlarında aranıyor.

İtiraf ettiler

Suudi Arabistan yönetimi, İstanbul’daki başkonsolosluğa 17 gün önce giren ve bir daha çıkmayan Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı için “zorunlu itiraf” niletiğinde yeni bir açıklama yayımladı.

Dünya kamuoyuna dün yapılan açıklamada, Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı’nın ölümünden derin üzüntü duyduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Ön soruşturmanın neticesinde; Cemal Kaşıkçı’nın ülkesine dönebileceğine dair bazı bulgular elde eden bir şüphelinin, Kaşıkçı ile görüşmek üzere Riyad’dan İstanbul’a gittiği tespit edilmiştir. Başkonsolosluktaki görüşme istenen yönde gerçekleşmemiş ve Kaşıkçı ile şüphelilerin bazıları arasında kavga çıkmıştır. Elle arbede meydana gelerek, olay büyümüş ve vatandaş Kaşıkçı’nın vefat etmesine neden olmuştur. Akabinde şüpheliler olayı örtbas etmeye çalışmıştır. Gözaltına alınan 18 Suudi vatandaşıyla ilgili soruşturma devam ederken, Suudi Arabistan krallığı olay neticesinde yaşanan bu acı gelişmelerden dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtmektedir. Suçluların tümünün cezalandırılması için Suudi Arabistan’da bulunan ilgili mahkemelere sanıklar intikal ettirilecektir.”

TÜRK POLİSİ, BOĞULDUĞU İDDİA EDİLEN KAŞIKÇI’NIN KAYIP CESEDİNE YAKLAŞTI…

Bu arada, 2 Ekim’de kaybolan gazeteci Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğünü kabul eden Suudi yönetiminin açıklamasında “cesedinin akıbetine ilişkin detay verilmemesi” dikkati çekti. Suudi yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamada, cesedin “yerel bir işbirlikçiye teslim edildiğini” savunmuştu. Ayrıca, Suudi Arabistan Kraliyet Divanı’na yakın bir kaynağın iddiasını gündeme getiren Amerikan CNN televizyonu da, Kaşıkçı’nın boğularak öldürüldüğünü öne sürdü. Aramalara Yalova ve Belgrad Ormanı’nda devam eden Türk polisinin ise cesedi bulmaya yakın olduğu bildirildi. Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkiliye göre, Belgrad Ormanı’ndaki güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polisler Kaşıkçı’nın bedeninin akıbetini öğrenmeye çok yaklaştı. 

WASHİNGTON POST: ERDOĞAN ÖNEMLİ BİR ANLAŞMA SAĞLAYICI HALİNE GELDİ…

Öte yandan, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, gazeteci Kaşıkçı olayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir anlaşma sağlayıcı haline geldiğini yazdı. Kareem Fahim ve John Hudson imzalı yazıda, Erdoğan’ın bu ciyaneti toplumun önünde sürekli konuştuğu ve Suudi yönetimini uluslararası kamuoyunda rahatsız etmeyi başardığı belirtildi.
AK Parti Sözcüsü Çelik ise, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ne olmuşsa onu açığa çıkartacağını vurguladı. “Biz müstakil soruşturmamızı da yürütüyoruz” diyen Çelik, “Bunun açığa çıkması namus borcumuzdur. Cumhurbaşkanımızın iradesi bu şekildedir. Biz peşinen kimseyi suçlamıyoruz ama hiçbir şeyin örtülü kalmasına da razı değiliz” ifadesini kullandı.

TRUMP’DAN SUUDİLERE YAPTIRIMA YEŞİL IŞIK…

Suudi Arabistan’ın en önemli müttefiki olan ABD ise bu ülkeye yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Başkan Donald Trump, bu cinaletle ilgili ABD’nin vereceği kararlara ABD Kongresi’nin de dahil olacağını ve Suudi Arabistan’a yaptırım uygulayabileceklerini belirtti. Trump, tedbirler arasında yaptırımların da olup olmadığı şeklindeki soruya “Olabilir” diye cevap vererek, bu ülkeye yaptırım uygulanmasına açık kapı bıraktı. Tramp, şöyle devam etti: “Sürece Kongre’yi de dahil edeceğim. Bazı tavsiyelerde bulunacağım. Çok zengin bir ülkeden, Suudi Arabistan’dan 450 milyar dolar değerinde büyük bir siparişimiz var. Bu 600 bin belki de daha fazla istihdam demek. Size bunları satmayacağız dediğimizde bu ülke için çok zararlı olur. (Onlara karşı) Yapacağımız başka şeyler var. Kongrenin söyleyeceği şeyleri de dinleyeceğim. Onlar da bu konuyla yakından ilgileniyorlar. Bunu Kongre ile yapacağım.”

UNESCO, AB VE AP’DEN KINAMA…

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Sekreteri Audrey Azoulay, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesini “en ağır şekilde” kınadı. Karanlık noktaların bir an önce aydınlatılması isteyen, Azoulay, yetkililere suçluları adaletin karşısına çıkarması çağrısında bulundu
Avrupa Parlamentosu da Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin ‘acilen’ uluslararası bir soruşturma başlatılmasını istedi. AP Başkanı Antonio Tajani, “Acilen, Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı” diye konuştu. Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise, “Biz de adli sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X