İznik çini fırınlarında kazılar yeniden başladı

14-17. yüzyıllar arasında İznik çinilerinin üretim merkezi olan tarihi çini fırınları arkeoloji kazıları yeniden başladı. Bu sezon çalışmalara İstanbul Üniversitesi’nden uzman ve öğrencilerden oluşan 15 kişilik bir ekiple başlandı. 

İznik çini fırınlarında kazılar yeniden başladı

HAYRİ ŞEN

İznik’te 14-17. yüzyıllar arasındaki çini üretim merkezi olan çini fırınları 2018 sezonu arkeoloji kazıları başladı. İznik’te 30 yılı aşkın süredir dönemsel olarak yürütülen tarihi çini fırınları kazıları, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyelerinden Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yeniden başladı.

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Belgin Demirsar Arlı, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Belgin Demirsar Arlı, “2018 yılı İznik çini fırınları kazı sezonu çalışmalarına İstanbul Üniversitesi’nden çeşitli uzman ve öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 15 kişilik bir ekiple başladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen çalışmalarda, çini ve seramik üretim teknolojilerini aydınlatmaya yönelik araştırmalar yapılmakta. Bakanlık temsilcisi olarak Adıyaman Müzesi uzmanlarından Fatma Savsar’ın katıldığı çalışmaların eylül ayının ortalarına kadar sürmesini planlıyoruz. Çalışmalar bu yıl da İznik II. Murat Hamamı’nın doğusunda yer alan BHD kodlu kamulaştırılmış alanda, çini fırınları ve atölyelerin bulunduğu şantiyede devam etmekte” dedi. 

SEKİZİNCİ FIRIN ÇALIŞMALARI…

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Belgin Demirsar Arlı, “2013 yılında kamulaştırılarak BHD kodlu alana dâhil edilen, kazı alanına kuzeyden bitişik yaklaşık yarım dönümlük yeni bölümde devam eden çalışmalarda  15. yüzyıla tarihlenen 3 fırına rastlanmış, İznik Çiniciliği açısından önem arz eden bu fırınlar açığa çıkarıldıktan sonra koruma altına alınmıştır. 2018 kazı sezonunda, 2017 yılında bir kısmı açılan, BHD olarak isimlendirilen atölye alanının sekizinci fırınının ortaya çıkarılmasına başlandı. Kazı çalışmaları, Başkan Yardımcısı Şennur Kaya, Hakan Arlı ve Osman Yurteri’nin çalışmalarıyla sürdürülmekte. İstanbul Üniversitesi’nin en uzun soluklu kazılarından biri olan İznik Kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı ödeneği yanında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, İznik halkının anlayış ve ilgisiyle sürdürülebilmekte” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X