İznik’in dağları doğa laboratuvarı gibi

İznik’i çevreleyen Samanlı Dağlarının İznik ile Kocaeli arasında kalan bölümü, barındırdığı biyoçeşitlilikle dikkat çekiyor.

İznik’in dağları doğa laboratuvarı gibi

HAYRİ ŞEN

İznik’e bağlı Kırıntı köyünde soyu tükenmekte olan ve koruma altına alındığı belirtilen Benekli Su Kaplumbağası ve Boynuzlu Engerek Yılanı tespit edildiği kaydedildi.

Emekli olduktan sonra Kırıntı köyüne yerleşen veteriner hekim Ahmet Bülent Üçok, bölgede Boynuzlu Engerek Yılanı ve Benekli Kaplumbağa görüntüledi. Üçok, ’18 yıldır burada yaşıyorum, dağlarda ormanlarda yürüyüş yapıyor, hayvanlarımı otlatıyorum.

Bu esnada gördüğüm bitki ve hayvanları fotoğraflayarak kayıt altına alıyorum. Kurduğum fotokapanlara ayı, kurt ve yaban kedisi gibi yırtıcılar da dahil pek çok hayvan yakalanıyor” dedi.

Son olarak Benekli Su Kaplumbağası ve Boynuzlu Engerek Yılanı fotoğrafladığını ifade eden Üçok, “Her türlü kirliliğe karşı çok duyarlı olan Benekli Kaplumbağa, temizlik indikatörü olarak değerlendiriliyor.

Yani bu türün bulunduğu bölgeler temiz olarak kabul ediliyor ve bu nedenle de bu bölgelerin mutlak korunması gerekiyor.

Ayrıca erişkin Burunlu (boynuzlu) Engerek Yılanı da bu bölgenin özelliğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu çalışmaların mutlaka akademik düzeyde ele alınarak bölgenin ayrıntılı bir bitki ve hayvan varlığı envanterinin çıkartılması gerekiyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X