Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık talebi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kadın çiftçiler için primlerin yüzde 50’sinin devlet tarafından ödenmesi başta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrımcılık talep ettiklerini söyledi.

Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık talebi

Bayraktar, ‘15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ nedeniyle yayımladığı mesajında, kadınların tarımın en önemli istihdam unsuru haline geldiğini ve haziran verilerine göre tarımda çalışan 5 milyon 624 bin kişinin yüzde 45,8’ini kadınların oluşturduğunu söyledi.

Kırsalda çocukların bakımı ve ev işlerinin yanı sıra tarımın yükünün de kadınların sırtında olduğuna vurgu yapan Bayraktar, tarımda çalışan kadınların yüzde 90,8’inin primlerin yüksekliğinden dolayı kayıt dışı olduğunu ve sosyal güvenlik kapsamına girmediğini belirtti. Palandöken, ‘’Kayıtlı çalışan kadın sayısı tarımda 237 binde kalırken, kayıt dışı çalışan kadın sayısı 2 milyon 339 bine ulaşıyor.

Kayıt dışılık oranı, tarımda, işveren kadınlarda yüzde 33,3 iken, ücretli veya yevmiyeli çalışan kadınlarda yüzde 85,4, kendi hesabına çalışan kadınlarda yüzde 95,3, ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlarda yüzde 90,9’u buluyor. Kadın çiftçilerimiz için senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50’sinin devlet tarafından ödenmesi başta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrımcılık talep ediyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X