Kadın cinayetleri bitmek bilmiyor

Sadece 2018’in ilk 6 ayında 12, 2017 yılında ise 16 kadınının erkekler tarafından katledildiği Bursa, kadın cinayetlerinin en fazla yaşandığı 4’ncü il oldu.

Kadın cinayetleri bitmek bilmiyor

HATİCE DAL

Türkiye’nin kanayan yarası kadın cinayetleri bitmek bilmiyor. Kadınlar, telefonunun şifresini vermediği gerekçesinden, yemek yüzünden öldürülmeye kadar çeşitli basit sebeplerle hayatını kaybediyor.

2017 Bianet raporuna göre Türkiye’de 290 kadın katledildi. Kadınların yüzde 54’ünü partnerleri, yüzde 10’unu eski partnerleri, yüzde 19’u akrabaları, yüzde 4’ünü ise yakınlarının partnerleri öldürdü.

İşlenen cinayetlerin yüzde 20’si kadınların evlerinde işlenirken yüzde 17’si kamusal alanlarda gerçekleştirildi. Öldürülen 10 kadından 3’ü ayrılmak istediği için katledidi. Rapora göre Bursa, 2017 yılında katledilen 16 kadın ile kadın cinayetlerinin en fazla yaşandığı 4’ncü il oldu.

EN YÜKSEK CİNAYET MAYIS’TA 

2018 yılının ilk 6 ayında  ise Türkiye genelinde 120 kadın öldürülürken Bursa’da ise 12 kadın erkekler tarafından katledildi. Ay genelinde bakıldığında ise Bursa, Haziran ayında öldürülen 3 kadın ile üçüncü sırada yer alırken, Mayıs ayında ise katledilen 7 kadınla Türkiye’de birinci şehir oldu.

Ocak ayında da yine 2 kadın erkek terörüne maruz kaldı. Son 10 yılda Bursa’da işlenen kadın cinayetlerinin bahenelerin sıralaması tartışma, terketme, aldatma, kıskançlık ve diğer nedenler olarak sıralandı.

Yine Bursa’da öldürülen kadınların sırasıyla; kocası, tanıdığı bir erkek, erkek arkadaşı ve eski kocası tarafından katledikleri belirlendi. 

“SİYASETÇİNİN KULLANDIĞI DİL ÖNEMLİ”

Kadına yönelik her türlü şiddete insan hakları boyutunda bakılması gerekliliğini savunan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, kadınları meta olarak görmenin şiddeti arttıdığını söyledi.

Türkiye’de cinsiyet eşitliğinin olmadığını da vurgulayan Üzümcüler, “Kadına ne zaman insan olarak değer verirsek, ne zaman insan odaklı bakarsak olaya işte o zaman bir şeyler değişecek.

Politikacıların kullandığı dil de çok önemli. Siyasetçiler gerilim yaratan söylemlerden uzak durmalı. Yasaların uygulanması konusunda daha hassas davranılmasını istiyoruz. Meclisteki kadın vekillerin artmasının da bu konuda yarar sağlayacağını düşünüyorum” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X