Kadın meselesi Türkiye’nin bam teli

Yazar Gönül Kıvılcım, Sevgi Soysal’ın kitaplarıyla kadının sesi olduğunu belirterek, “Onun makalelerini okurken anlarız ki, kadın meselesi Türkiye’nin bam telidir” dedi.

Kadın meselesi Türkiye’nin bam teli

Nilüfer Belediyesi’nin  ‘2018 Yılın Yazarı Sevgi Soysal’ etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Bir Kadın Yazar Olarak Sevgi Soysal’ isimli söyleşi Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Söyleşiye konuk olan Hande Öğüt, Mine Söğüt ve Gönül Kıvılcım, Soysal’ı ve eserlerinde yer alan kadın karakterleri derinlemesine ele aldı.

Yazar Gönül Kıvılcım, kadın bedeninin, Sevgi Soysal’ın kitaplarında vazgeçilmez tema olduğunu ifade ederek, yazarın, kadının, kadın bedeninin sesi olduğunu söyledi. Kıvılcım şöyle devam etti: “Onun makalelerini okurken anlarız ki, kadın meselesi Türkiye’nin bam telidir. Kadın özgürleşmeden erkek özgürleşemez. Kadın meselesi çözülmeden, politik meseleler çözülemez.” 

DÖNEMİNİN ÖNCÜSÜ 

Hande Öğüt de Soysal’ın, Türk edebiyatının öncü feminist yazarlarından biri olduğunu dile getirdi. Öğüt, “Soysal, yaşadığı dönem itibariyle henüz feminizm Türkiye’de yokken bile, neredeyse tüm eserlerinde farklı feminist kuramlara yer vermiş. Aynı zamanda feminist kuramlar içinden de analiz yapılabilecek türden eserler vermiştir” dedi.

SORUNLARIMIZ ORTAK

Yazar Mine Söğüt ise, Soysal’ın yaşadığı dönemde dertlendikleriyle, bugün yaşanılanların benzer olduğunu kaydetti. Söğüt de, “Birbirinden bu kadar uzak iki nesil, halen aynı sorunlarla dertlenen bir ülkede yaşıyor. İyileşeceğine, artmış bir ortak dert olarak zaman karşısında halen aynı şeyleri konuşuyor ve yaşıyor olmamız büyük bir trajedi. O yüzden bugünü anlamak, anlamlandırmak ve hatayı nerede arayacağımızın anahtarı, Sevgi Soysal ve o çağın bütün kadın yazarında var” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X