Kadınların 3 korkulu rüyası ve çözümleri

Doç. Dr. Önder Koç, kadınların korkulu rüyası sağlık problemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Kadınların 3 korkulu rüyası ve çözümleri

Miyom, çikolata kisti ya da diğer yumurtalık kistleri kadınların en çok korktuğu sağlık sorunları arasında yer alıyor. Rahim ya da yumurtalıkların alınması ile sonuçlanabilen bu problemler organ koruyucu cerrahi ile konforlu bir şekilde ortadan kaldırılabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Önder Koç, iyi huylu kitlelerde organ koruyucu cerrahi ile rahim ve yumurtalık kaybının önlenebileceğini ve bu işlemin kadın sağlığı açısından önemini anlattı.

Gereksiz organ kaybı engellenir

Organ koruyucu cerrahi, iyi huylu kitlelerde rahmi ve yumurtalığı koruyarak sadece sınırı belirlenmiş tümörün çıkarılmasıdır. Laparoskopik organ koruyucu cerrahi, yüksek çözünürlüklü kameraların sağladığı 20 kat büyütmeli görüntü üzerinden yumurtalık ve rahme zarar vermemeyi amaçlar. Ekranda her ayrıntı görüntülenerek yapılan operasyon açık cerrahiye oranla çok daha hassas gerçekleştirilir. Böylece gereksiz organ kayıpları engellenmiş olur.

Rahmi almak başka hastalıkları tetikler

Kalça tabanının çatısını oluşturan ve rahimde sonlanan bağlar, vücudun en güçlü bağlarıdır. Rahim alındığı takdirle bu bağlar zarar görür ve ilerleyen süreçte başka rahatsızlıkların gelişmesine neden olur. Laparoskopik organ koruyucu cerrahi iyi huylu kistlerde rahmi korunarak bu bağların zarar görmesi engeller. Buna karşın rahim ya da yumurtalık, kanser şüphesi olan durumlarda mutlaka alınmalıdır.

Organ koruyucu cerrahinin 3 faydası

– Bağların kesilmemesi ileri dönem sarkma risklerini azaltır. Hasta, bağırsak sarkması ve mesane sarkmasından korunmuş olur.

– Rahim ve rahim ağzı alınmadığı için cinsel hayata sorunsuz devam edilebilir.

– Yumurtalık alınmazsa hormon salgılama devam eder. Menopozu geciktirir, kalp sağlığına ve kemik sağlığına fayda sağlar. Menopoz sonrasında salgıladığı androjenlerle hastanın daha diri kalmasını sağlar.

Riski en az olan yöntem kapalı cerrahi

İleri evredeki yumurtalık kanserleri dışında tüm kadın doğum ameliyatları laproskopik yani kapalı olarak yapılabilir. Bunlar rahmin ya da sadece miyomun alınması, yumurtalık kistlerinin alınması, tüplere yönelik ameliyatlar, rahim sarkmasına yönelik askı ameliyatları, idrar kaçırma ameliyatları olarak sayılabilir. Bu operasyonların kapalı cerrahi ile yapılması hasta sağlığı ve konforu açısından büyük önem taşır. Hastane yatışının kısa olması sayesinde, günlük hayata ve eve hızlı dönüş sağlanır. Açık cerrahide olan bağırsak tıkanıklıkları, karın yapışıklıkları, kesi yeri fıtıkları ve kesi yeri enfeksiyonları nerdeyse hiç görülmez. Hasta erken hareket ettiği için vücutta hareketsizliğin getirdiği akciğer ve beyine olabilecek pıhtı atılımı riski çok azalır.

Miyomlar her 9 kadından birinde görülüyor

Miyomlar nerdeyse her 9 kadından birinde görülen patolojilerdir. Her miyom cerrahi gerektirmez. Buna karşın vajinal kanama, adet düzensizlikleri, kasık ağrısı, mesane ve son bağırsağa bası şikayetleri yaratan ya da bebeğin rahme tutunmasını ve gebeliğin devamını etkileyecek miyomlarla müdahale edilir.

Çikolata kistinde altın standart kapalı cerrahi

Çikolata kistlerinde en önemli nokta ameliyat kararıdır. Kist büyüklüğü, kronik kasık ağrısı, yumurtalık hormon rezervi, tek ya da çift taraflı olup olmadığı değerlendirilerek ameliyat kararı alınır. Ameliyat kararı verildiğinde ise altın standart olarak laparoskopi öne çıkmaktadır. Laparoskopi ile cerrahinin gerçekleştirilmesi, mümkün olduğunda yüksek ısı ile yumurtalığa temastan kaçınılması, yumurtalıktaki yumurta havuzunun korunması gerekmektedir. Çıkarılacak kist kapsülüne yakın çalışılması ve yumurtalık doku kaybından kaçınılması gerekir.

Rahim sarkmalarına konforlu çözüm

Müdahaleli ve zor geçen doğum süreçlerinden sonra kalça kemiğinin altını saran pelvik taban denilen doku ciddi zarar görebilir. Bu durumda rahmin, mesanenin ya da son bağırsağın vajenden dışarı çıkması durumu yaşanabilir. Eskiden karın orta hattına 15-20 cm lik kesilerden yapılan askı ameliyatları günümüzde göbek deliğinden giren kamera eşliğinde 5 mm’lik küçük girişlerden yapılabilmektedir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X