Kalbi koruyor, kanseri önlüyor!

Sağlıklı beslenmede önemli role sahip yumurta anne sütünden sonra en besleyici protein kaynağı olarak dikkat çekiyor.

Kalbi koruyor, kanseri önlüyor!

Anne sütünden sonra besin içeriği açısından en önemli gıda kaynağı olan yumurta için U.Ü. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kaliteli proteine sahip olan yumurtanın çok çeşitli besleyici öğeyi bünyesinde bulundurduğunu söyledi.

Sağlıklı beslenmede önemli role sahip yumurta anne sütünden sonra en besleyici protein kaynağı olarak dikkat çekiyor. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kaliteli proteine sahip olan yumurtanın çok çeşitli besleyici öğeyi bünyesinde bulundurduğuna vurgu yapıyor.

Yumurtanın enerji içeriğinin sadece 70 kalori olduğunu belirten Tayar, buna karşın yoğun bir besleyici gücünün olduğunu ifade etti.

yumurta-001.jpg

Çocuktan yaşlılara kadar sağlıklı beslenmede, diyette mutlaka bulunması gereken yumurtanın, içerdiği ‘kolin’ maddesiyle beyin açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Tayar, ‘Yumurta akı ile sarısı değerli proteinle birlikte, C vitamini hariç birçok vitamin ve bir dizi mineral içerir. Sadece 140 kalori içeren iki adet lezzetli yumurta, günlük 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak yapılan hesaplamada, günlük ihtiyacın 7,5’i kadar yağ, yüzde 8’i kadar doymuş yağ içerir. Göz sağlığının korunmasında önemli olan bu besin, ileri yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır’ dedi.

Tayar, yumurtanın çocuklar için 6. aydan itibaren önemli bir demir kaynağı olduğuna da değinerek, ‘Bu özelliğiyle büyüme ve gelişmede önemli rol oynar. Kanser, kalp damar hastalıkları ve osteoporozdan korunmada, sindirim sağlığının devamlılığında da yumurta büyük önem taşır. Yumurta besin içeriği açısından anne sütünden sonra ikinci sırada yer almaktadır’ diye konuştu.

KOLAY PROTEİN…

Yumurta içinde bulunan vitamin, mineral ve proteinlerin bebeğin anne karnındayken bile gerekli besinleri almasını sağlıyor. Hayvansal proteinin en kolay ulaşılabilir ve en ekonomik kaynaklarından biri olan yumurtanın biyoyararlılığı en yüksek, en iyi sindirilebilen, kalitesi yüksek proteinler içeriyor.

Yumurtada proteinler dışında bulunan en değerli besin elementleri, vitamin E ve D, omega 3 esansiyel yağ asitleri, B2, B6, B12 vitaminleri, çinko, demir, bakır, folat ve ksantofil bulunur. Yumurta ksantofilleri (lutein ve zeaksantin) vücutta en yararlanılabilir formlarda bulunuyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla yumurta ksantofillerinin, gözde sarı nokta hastalığı, katarakt ve bazı kanser türlerinin engellenmesinde önemli düzeylerde etkileri olduğu tespit edildi.

İnsanın bir günlük kolin ihtiyacının 3’te biri de yumurtanın sarısından sağlayabilabiliyor. Bu nedenle, bilim insanları yumurtanın anne karnındaki bebeklikten, çocukluk dönemine kadar tüketiminin önemininin altını çiziyorlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X