‘Kaliforniyum’ bombası bir günde patladı!

Ankara’da dün ele geçirilen ve kaliforniyum olduğu iddiasıyla 72 milyon dolara satılmak istenen madde ile ilgili Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan açıklama geldi.

‘Kaliforniyum’ bombası bir günde patladı!

Ankara’da düzenlenen ‘kaliforniyum’ operasyonunda, 72 milyon dolara yurt dışına satılmak istenen ve piyasa değeri 5.5 milyar dolar olduğu iddia edilen madde ele geçirilmişti.

İLK İNCELEME TAMAMLANDI

Dün 4 kişinin gözaltına alındığı madde ile ilgili özel cihazlarla Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) uzmanları, maddeyle ilgili ilk incelemelerini tamamladı.

‘NÜKLEER ÖZELLİK TAŞIMIYOR’

Daha sonra bir açıklama yapan kurum, maddenin nükleer bir özellik taşımadığını belirtti:

“19.03.2018 tarihinde Basın- Yayın kuruluşlarında yer alan haberde, Polis operasyonu neticesinde yaklaşık 1,5 kg Nükleer maddenin (Calforniyum) ele geçirildiği belirtilmiştir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK), Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden konunun aktarılmasının hemen ardından, TAEK uzmanları yakalanan maddeye ilişkin ilk ölçümlerini mobil detektör kullanarak yapmış ve maddenin radyoaktif bir özellik göstermediğini tespit etmişlerdir.

‘ANALİZLER DEVAM EDİYOR’

Duruma ilişkin olarak ilgili emniyet birimleri bilgilendirilmiştir. Akabinde maddeden alınan numune TAEK’in son teknolojik imkanlarının bulunduğu Sarayköy Nükleer Araştırma Merkezi’nde detaylı analize tabi tutulmuştur. İlk FTIR analizi sonuçlarına göre ele geçirilen maddenin (poly(sodium 4-styrenesulfonate)) olduğu tespit edilmiştir. Bu madde organik tabanlı bir madde olup nükleer ve radyoaktif herhangi bir özellik taşımamaktadır. Madde ile ilgili detaylı analizlere devam edilmektedir. Kamuoyuna duyurulur.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X