Kanada ve Çin arasında gerilim

Bir süre önce Çinli teknoloji devi Huawei’nin Mali İşler Direktörü Wanzhou’nun, Vancouver kentinde gözaltına alınmasının ardından, Çin polisi bir Kanadalıyı daha gözaltına aldı.

Kanada ve Çin arasında gerilim

Çin’de, eski bir diplomatın ardından ikinci kez bir Kanada vatandaşı gözaltına alındı.

Kanadalı iş adamı ve girişimci Michael Spavor’un Çinli yetkililer tarafından sorgulandıktan sonra gözaltına alındığı öğrenildi.  Çin devlet televizyonu, Spavor’un ‘ulusal güvenliği tehdit etmek’ nedeniyle gözaltına alındığını açıkladı. 
Spavor, Kuzey Kore ile çalışan bir iş insanı. Spavor’un çalıştığı ticaret grubunun internet sitesinde “Kuzey Kore ile sürdürülebilir iş birliği, kültürel değiş tokuş ve yatırım” amaçlı çalıştıkları belirtildi. Ayrıca ticari ve kültürel değiş tokuşun ‘politik amaçlı olmadığı’ ileri sürüldü. 

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Sparov’un tanınmış bir sima olduğunu, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve NBA yıldızı Dennis Rodman ile bir araya geldiğini belirtti.  Spavor’dan önce Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig Çinli yetkililer tarafından gözaltına alınmıştı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Kanadalı iş adamı ve girişimci Michael Spavor hakkında Liaoning eyaletinin Dandong Devlet Güvenlik Bürosu, eski diplomat Michael Kovrig hakkında da Pekin Devlet Güvenlik Bürosu tarafından soruşturma başlatıldığını belirtti.

 Soruşturmaları birbirinden bağımsız yürütülen iki kişinin ulusal güvenliği tehdit eden etkinliklerle bağlantılı olduklarından şüphelenildiğini ifade etti. Lu, Çin’in ilgili yasaları kapsamında yapılan soruşturmada iki Kanadalının yasal haklarının korunduğunu dile getirerek, Kanada’nın bu konuda bilgilendirildiğini söyledi.

GERGİNLİK NASIL TIRMANDI?

Pekin yönetimi, Çinli teknoloji şirketi Huawei’in Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou’nun ‘ABD’nin İran yaptırımlarını delmek için sahtekarlık yaptığı’ gerekçesiyle  1 Aralık’ta Kanada’nın Vancouver kentinde gözaltına alınmasına tepki göstermiş ve iki ülke arasındaki diplomatik gerginliğin tırmanmasına neden olmuştu. Meng Wanzhou’nun tutuklanması Washington’un çağrısı üzerine yapılmıştı.

Wanzhou daha sonra, 10 milyon Kanada Doları kefaletle serbest bırakılmıştı. Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubu, Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig’in Çin’de gözaltına alındığını açıklamıştı. Olayın, Huawei yetkilisi Wanzhou’nun ABD’nin talebi üzerine gözaltına alınmasına misilleme olarak yapıldığı yorumlarına neden olmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X