Kandil’e giden HDP Heyeti’nden açıklama

Kandil’e giden HDP Heyeti’nden yapılan açıklamada, “KCK yetkilileri, Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağı’nın tam bir karar birliği ile kabul edildiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgüt olarak tüm görev ve sorumluluklarını yerine ge

Kandil’e giden HDP Heyeti’nden açıklama

Açıklamada, 29 Kasım 2014’te İmralı Adası’nda yapılan toplantıda, “Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağı”nın adaya giden heyete iletildiği ifade edildi.

Abdullah Öcalan’ın, bu toplantıda, “Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağı ile ilgili devlet, Hükümet ve KCK yetkilileriyle hızlı bir görüşme trafiğinin yapılması, alınan cevaplarla tekrar İmralı Adası’na gelinmesi” doğrultusunda görüşlerini aktardığı kaydedilen açıklamada, bu kapsamda heyetin geçen sürede 2 kez devlet ve Hükümet yetkilileriyle bir araya geldiği, görüşmelerde “devlet ve Hükümet nezdinde henüz istişarelerin devam ettiği, netleşmiş cevapların bu istişarelerden sonra verileceği” izlenimi edindiği belirtildi.

Heyetin, 9 Aralık 2014’te Kandil’de KCK yetkilileriyle 6 saat görüştüğü anlatılan açıklamada, bu görüşmede KCK’nın tüm karar mercilerinin temsiliyetinin sağlandığı aktarıldı.

Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağı’nı, tüm yapı ve birimlerin ayrıntılı toplantılarla değerlendirdikleri belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

“KCK yetkilileri, Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağı’nın tam bir karar birliği ile kabul edildiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgüt olarak tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etmişlerdir. Bu taslağı sadece Kürt sorununun çözümü için değil Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratik geleceği açısından da bir an önce hayata geçmesi gereken bir manifesto olarak değerlendirdiklerini belirtmişlerdir. Kendileri tarafından kabul edilen bu taslağın Türkiye devleti ve AKP Hükümeti tarafından da kabul edilmesini istediklerini, devlet ve Hükümet yetkililerinin netleşmeyen cevaplarının da bir an önce netleştirilerek halklarımıza ve kamuoyuna deklare edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.

Süreçte bugüne kadar AKP Hükümeti’nin ortaya koyduğu oyalama, zaman kazanma ve seçime dönük bazı hesapların bir tarafa bırakılması, halklarımızın ve bölgemizin demokratik geleceği ve kalıcı barışı için taslakta belirtilen çözüm önerilerinin bir an önce pratikleşmesi gerektiği ifade edilmiştir.”

KCK yetkililerinin, süreçte anlamlı, derin müzakerelere geçilmesi, demokratik çözüm için tek bir günün, hatta tek bir saatin boşa geçirilmemesi gerektiğini, Demokratik Müzakere ve Çözüm Taslağı’nın bu hassasiyetlerin de göz önünde bulundurularak hazırlandığını, kapsamlı, teorik çözüm önerilerinin yanında taraflar için makul bir takvimlendirmenin de bu anlamda taslağın içeriğinde detaylandırıldığını heyete aktardığı bildirilen açıklamada, KCK’nın bu öneri ve takvimlendirmeyi anlamlı müzakerelere geçişle birlikte hayata geçirmeye hazır olduğu, hareket olarak Öcalan’ın belirttiği öneri ve takvimlendirmeyi esas aldıkları kaydedildi.

  

KCK’nın tüm bu konularla ilgili ayrıntılı açıklama yapacağı belirtilerek, İzleme Heyeti’nin bir an önce çalışmaya başlaması gerektiğinin ifade edildiği de aktarıldı. 

Gözaltı ve tutuklamalarla, “iç güvenlik paketi”nin kaygıları arttırdığı görüşünün, KCK yetkililerince paylaşıldığı bildirilen açıklamada, “Sınır boyları başta olmak üzere tüm bölgede güvenlik barajları, HES, karakol, kalekol yapımlarının mevsim koşullarına rağmen devam ettiği belirtilmiştir. Çatışmasızlık ihlali anlamına gelen bu uygulamalardan  vazgeçilmesi, kalıcı barışa gidecek politikaların geliştirilmesinin sürece ve ‘tahkim edilmiş bir çatışmasızlığa’ katkı sağlayacağı KCK yetkilileri tarafından belirtilmiştir” görüşüne yer verildi.  

Toplantıda, bölgede yaşanan gelişmelerin ayrıntılı şekilde tartışıldığı belirtilen açıklamada, Kobani’de sonuç alınmaya yakın olunduğu bilgisinin heyetle paylaşıldığı kaydedildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X