Kartla 85.2 milyar TL harcadık

 Banka ve kredi kartlarıyla harcamalar eylül ayında arttı. Söz konusu dönemde tüketiciler banka kartıyla 12,1 milyar lira, kredi kartıyla da 73,1 milyar lira ödeme yaptı. Yabancı kartlarla ise 34 milyar liralık harcama gerçekleşti.

Kartla 85.2 milyar TL harcadık

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), eylül dönemine ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayı sonunda Türkiye’de 68,6 milyonu kredi kartı ve 160,4 milyonu banka kartı olmak üzere 229 milyon adet kart bulunuyor. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 5’lik, banka kartı sayısında da yüzde 14’lük artış yaşandı. Banka kartları ve kredi kartları ile eylül ayında 85,2 milyar liralık ödeme yapıldı. Bu tutarın 73,1 milyar lirası kredi kartlarıyla ödenirken, 12,1 milyar lirasında banka kartları kullanıldı. Eylülde banka kartları ile yapılan ödeme geçen yılın eylül ayına göre yüzde 33, kredi kartları ile yapılan ödeme yüzde 12 artış gösterdi. Aynı dönemde toplam kartlı ödemeler büyümesi ise yüzde 15 olarak gerçekleşti. Banka kartı ile ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı, bu yılın eylül ayında yüzde 14,2’ye yükseldi.

YABANCI KARTLARLA 34 MİLYAR LİRA ÖDENDİ

BKM verilerine göre, haziran ve eylül ayı arasını kapsayan yaz tatili döneminde yabancı kartlarla yurt içinde 34 milyar liralık kartlı ödeme yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde 21 milyar lira olan tutarla kıyaslandığında bu yıl yabancı kartlarla yapılan ödemeler yüzde 63 artış gösterdi. Bu artışla beraber 2018 yılının haziran-eylül döneminde yüzde 6,9 olan yurt içinde yapılan kartlı ödemeler içindeki yabancı payı, 2019’un aynı döneminde yüzde 9,3’e ulaştı. 

EN FAZLA ARTIŞ KUYUMDA

Yaz döneminde Türkiye’de kartlarla yapılan her 10 liralık ödemenin 1 lirası yabancı turistlere ait kartlarla gerçekleşti. Bu kartların ortalama işlem tutarı ise 663 lira oldu. Söz konusu ödemelerin yüzde 27’si ise internetten yapıldı. Ödemelerde en fazla artış yüzde 164 ile kuyumculukta görülürken, bunu yüzde 88 artışla seyahat acenteleri, yüzde 77 artışla yemek, yüzde 64 artışla giyim ve yüzde 58 artışla hizmet sektörleri izledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X