Kentsel düğüm! 200 bini aşkın kişi çözüm bekliyor

Kentsel dönüşüm projelerinde başlatılan 0,50 emsal artışı uygulaması sonucunda projelerin iptal edilmesi nedeniyle mağduriyet yaşayan 200 bini aşkın kişi çözüm bekliyor.

Kentsel düğüm! 200 bini aşkın kişi çözüm bekliyor

SEYİT GÜNDOĞAN-DERYA DEMİR

Büyükşehir Belediye Meclisi, konunun çözümü için gerekli adımları atarken, Başkan Alinur Aktaş da belli bir aşamaya gelen binaların inşaatının devam edeceğini söyledi.

Kentsel dönüşüm projelerinde 0.50 emsal artışından kaynaklanan sıkıntılar sürüyor. Buna bağlı olarak da Bursa genelindeki projelere ilişkin belirsizlik de devam ediyor.

Yıkılan ve yapımına başlanmayan, boşaltılan ancak yıkılmayan ve yapımına başlanan ancak durdurulan binalarla ilgili belirsizlik sürerken, 200 bini aşkın kişi çözüm için adımların hızlandırılmasını bekliyor. Yetkililerin ‘sorunun çözüleceğine’ yönelik açıklamalarına rağmen hala kafalarında soru işareti olan vatandaşlar bir an önce önlerini görmek istediklerini söylüyor.    

368 PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

Bugüne kadar toplamda 368 adet plan değişikliği belediye meclisinde onaylandı. Onaylanan projeler kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu için yapıların için 97’si durdurulurken, 84’ü iptal edildi. Belediye meclislerinde ise, ruhsat alan 50 proje onaylanırken, 70’i de mahkeme kararı sebebiyle red edildi. 14 proje onay beklerken, 51 proje ise farklı nedenlerden dolayı bekletiliyor. 

PARSEL YERİNE ADA BAZINDA DÖNÜŞÜM 

Uygulanan 0,50 emsal ile bina katlarının yükseltildiğini ve yoğunluk oluştuğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Artık 0,50 emsal söz konusu değil.

Öyle yerler olur ki 0.70 emsal bile veririz. Ancak parsel bazında değil ada bazında kentsel dönüşümlere açığız. Bu tarz dönüşümler içerisinde yeşil alan ve sosyal donatı alanları olmalı. Bundan böyle 4-5 katlı binaların yerine 14-15 katlı binaların yapıldığı bir kentsel dönüşüm modeli bize uymaz” dedi.

BİNALAR AYIKLANIYOR…

Kentsel dönüşümü 4 gruba ayırdıklarının altını çizen Aktaş, “Bir binaya riskli yapı şerhi alınırsa o bina artık kanunen yıkılmak zorunda. Yani riskli yapı şerhi alınmış binası yıkılmış ve inşaatı başlanmış binaların yapımı devam edecek.

Riskli yapı şerhi alınmış, bina yıkılmış fakat inşaat henüz başlamamış ise yine yapımları devam edecek. Birkaç eski bina adı altında göstermelik riskli yapı şerhi alnmış binalarda bulunuyor.

Bunları ayıklayıp red kararı veriyoruz. Son olarak ise riskli yapı şerhi almamış bina yıkılmamış ancak meclis kararı alınmış binalar var bunların da hepsini iptal ettik. Burada bir duruş sergiliyoruz. Madem ortada bir cenaze var bu cenazeyi kaldırmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X