Kıdem tazminatı mevcut haliyle devam etmeli

Türk-İş Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, kıdem tazminatının mevcut haliyle devam etmesi, şu an çalışan işçiler kıdem tazminatında hangi haklara sahipse ileride çalışacak işçilerin de aynı haklara sahip olması gerektiği belirtildi.

Kıdem tazminatı mevcut haliyle devam etmeli

Türk-İş’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Konfederasyonun Başkanlar Kurulu ülke ve çalışma hayatı gündemiyle önceki gün Samsun’da toplandı. Toplantının ardından hazırlanan sonuç bildirisinde, kıdem tazminatı tartışmalarından işçinin rahatsız, tedirgin ve sıkıntılı olduğu vurgulandı. Bildiride, ‘’İşçilerin talebi çok açık ve nettir. Kıdem tazminatı mevcut haliyle devam etmelidir. Şimdi çalışmakta olan işçi, kıdem tazminatında hangi haklara sahipse, ileride çalışacak işçi de aynı haklara sahip olmalıdır. Kıdem tazminatının ödenmesinde mevcut sıkıntıların aşılması için çalışma yapılacaksa Türk-İş katkı sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Kamuda taşeron uygulamasının tamamıyla sona ermediğine işaret edilen bildiride, Kamu İktisadi Teşebbüsünde (KİT) ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan taşeron işçilerin ‘kadro talebi’ sözlerinin bugüne kadar karşılanmadığı kaydedildi.

BES ZORUNLU OLMAMALI

Söz konusu bildiride, Sosyal Güvenlik Sistemi’nde geçmişte yapılan köklü değişikliklerin olumsuz etkisinin günümüzde ortaya çıktığı dile getirildi. Bildiride, ‘’Emekli aylıklarındaki gerilemeden, emeklilikte yaşa takılanlara kadar milyonlarca mağdur ortaya çıkmıştır. Yapılması düşünülen sosyal güvenlik ‘reformunun’ bedeli yine işçi ve emekliye çıkarılmamalıdır. Tamamlayıcı emeklilik olarak adlandırılan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) zorunlu olmamalıdır. Tasarruf kararı kişilere bırakılmalıdır. Mevcut emeklilik şartları Uluslararası Para Fonunun (IMF) talebi doğrultusunda yapılmıştır. Ülke ekonomisini IMF dayatmalarından kurtaran anlayışın emeklilik şartlarını da yeniden düzenlemesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır” denildi. Ayrıca bildiride, işsizlik ile başta gıda fiyatları olmak üzere yaşanan yüksek enflasyonun işçilerin çalışma ve geçim şartlarını olumsuz etkilediğinin ve ücretli çalışanların vergi yükünün taşınamaz noktaya geldiğinin altı çizildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X