Kiraz fiyatı çiftçiyi üzdü

Mayıs ayı ile birlikte İnegöl’de hasadı başlayan kirazın fiyatı çiftçiyi üzdü. Çiftçi, tarlada 2 buçuk liraya alıcı bulabilen kirazın pazarda ve marketlerde 10 liraya satılmasına tepki gösterdi.

Kiraz fiyatı çiftçiyi üzdü

ABDULLAH TANIŞ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, kiraz üretimi yapılan tarlayı ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Erkenci kirazın hasat zamanının başladığını ifade eden Çelik, “Kiraz gerçekten işçiliği çok olan ürün.

Bir işçinin günde en fazla 60 kilogram topladığını farz edersek, 100 lira yevmiyesi var. Bu gün kirazın kilosunun 2 ila 2 buçuk lira olduğunu düşündüğümüzde çiftçi zarar ediyor.

Ürün yetiştirme maliyetini de eklersek, çiftçinin cebinden bile çıkıyor. Bizim eskiden beri dillendirdiğimiz şudur: Bu kiraz burada 2 buçuk liraya satılıyor ama gidin İstanbul’da aynı kirazı 10 liraya alırsınız. Bursa’da bile fiyatlar aynı. Bir türlü bunun önüne geçemiyoruz. Devletin yapması gereken ilk iş budur. Devletimizin bu konuda tedbirler alması gerekiyor. Biz önerilerimizi de ilettik” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik,  “Umudumuz bundan sonra hasadı olan Napolyon kirazında. Bu sene ihracatı olursa, inşallah güzel olur” değerlendirmesinde bulundu.

Kiraz üreticisi Mehmet Cengiz ise, “İşçi parasını çıkarmıyor, üretim. Arabayla gelip gitmeye mazot parasını cebimizden koyuyoruz. Bu işi yapmak istemiyoruz artık. Üretici olarak biz 2 liraya satıyoruz. Bizim için çok zor. Tarlaya döksek zarar etmeyiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X