Kırılan tarihi mumu özel uzman yenileyecek

Muradiye Camisi’nde kırılarak depoya kaldırılan tarihi mumun onarımı Marmara Üniversitesi Konservasyon Laboratuvarı’nda çalışan Levent İnan’a yaptırılacak.

Kırılan tarihi mumu özel uzman yenileyecek

RABİA DENİZ

 

Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Muradiye Camisi’ndeki tarihi bal mumu şamdanların kırılması gündeme otururken, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü’nden konuyla ilgili açıklama yapıldı. Muradiye Camisi’ndeki mumun bir ziyaretçi tarafından kırıldığı belirtildi. Mevcut hali ile kullanılmaz durumda olduğundan caminin deposuna kaldırılan mumun onarımı için yeniden eritilip kalıba dökülmesi gerektiği kaydedilirken, konvervasyon işlemi, İstanbul’da Marmara Üniversitesi Konservasyon Laboratuvarı’nda çalışan Levent İnan’a yaptırılacak. 

 

TARİHİ MUMU ZİYARETÇİ KIRMIŞ 

 

Mumun eski haline ağustos ayı içerisinde getirilmesi planlanırken, yapılan açıklamada; “Mülkiyeti İdaremize ait Muradiye Camii’nin güney cephesinde mihrabın sağında ve solunda şamdan üzerinde mumlar bulunmaktadır. Bu mumlardan biri camiye ziyarete gelen ziyaretçi tarafından kazayla düşürülerek ikiye ayrılmasına neden olmuştur. Mum, mevcut hali ile kullanılmaz durumda olduğundan caminin deposuna kaldırılmıştır. Söz konusu mumun onarımı için mumun yeniden eritilip kalıba dökülmesi gerekmektedir. Bu işlem için konservasyon uzmanı olan ve İdaremizin taşınır kültür varlığı eserlerinden Bursa Ulu Camii Kabe Kapı Örtüsü, Emir Sultan Camii hat levhaları ve Muradiye Camii şamdanlarının konservasyonunu yapan aynı zamanda İstanbul’da Marmara Üniversitesi Konservasyon Laboratuvarında çalışan Levent İnan’a yaptırılması için gerekli görüşmeler yapılmıştır” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X