Kırsal ekonomi 2M 1K ile canlanacak

Türkiye’de tarımsal üretimin genel ekonomi içindeki ağırlığının giderek azaldığı bir gerçek. Bu gerçek Bursa için de geçerli…

Kırsal ekonomi 2M 1K ile canlanacak

Ama bugünlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bir kurum Bursa’da özellikle dağ yöresinde tarımı yeniden canlandıracak bir formülün peşinde. Bu formül 2 M 1 K olarak özetlenebilir.

Olay Gazetesi’nde bugün yer alan yazısında bu kurumun, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olduğunu açıklayan Ahmet Emin Yılmaz, manda sütü, istiridye mantarı ve kaz üretimine yapılacak yatırımlarla tarımın canlandırılacağını anlatıyor.

Boşalan köylere üretim heyecanı: Dağın yeni gözdesi kaz ve mantar

Araziler geniş… Fakat verimli toprakları çok fazla değil. O nedenle köyden kente göçü en şiddetli haliyle yaşayan dağ yöresinde geçmişi yüzyıllara dayanan köyler boşaldı.

Gerçi…

Bazı bölgeler kiraz, çilek, ceviz üretimiyle ekonomi çarkına katıldı, ama şurası bir gerçek ki, genç nüfus kente göç ettiği için dağ yöresi köylerinde yaşlı nüfus kaldı. Onlar da üretemedikleri için yaşamlarını kentten gelen destekle sürdürüyorlar.

İşte…

Giderek nüfusu azalan ve yaşlılık oranı artan dağ yöresini ürerimde cazibe bölgesi yapacak ve ekonomiye katacak projeler hazırlanıyor. Bu amaçla çalışan kurumların başında da, kısa adıyla TKDK olarak bilinen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu geliyor.

Geçenlerde…

İletişim Uzmanı Aylin Emirdağ ile birlikte sohbet ettiğimiz TKDK İl Koordinatörü Ömer Berksun’u heyecanlı gördük.

“Dağ yöresinde katma değeri yüksek ürünlerin çeşitliliğini arttıracak yeni projelere destek veriyoruz” diyen Berksun 2 yeni proje açıkladı:

Ahmet Emin Yılmaz’ın köşesindeki yazıların tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X