‘Kongre beni azledemez’

ABD Başkanı Trump, Kongre’nin Mueller raporuna dayanarak kendisini azledemeyeceğini söyledi. Temsilciler Meclisi ise, Mueller soruşturmasının kilit tanıklarından eski Beyaz Saray Danışmanı McGahn’i ifadeye çağırdı.

‘Kongre beni azledemez’

ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in 2016’daki Amerikan başkanlık seçimlerine Rus müdahalesini inceleyen soruşturma raporunun yankıları sürüyor. 

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’nin Mueller’in raporuna dayanarak kendisini azledemeyeceğini söyledi. Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, ‘Sadece yüksek suçlar ve kabahatler azle neden olabilir. Tarafımdan herhangi bir suç yoktu (Gizli anlaşma yok, göreve mani yok), o yüzden beni azledemezsiniz” ifadesini kullandı.

‘EN UFAK ENDİŞEM YOK’

Pazartesi günü Beyaz Saray’da çocuklara yönelik bir Paskalya etkinliği sırasında da gazetecilere konuşan Trump, kesinlikle bir hatası olmadığını yineledi. Trump, verdiği talimatları yerine getirmeyerek kendisinin adaletin işleyişini engellemesinin önüne geçen Beyaz Saray çalışanlarının bulunduğu yönündeki haberleri de reddetti. ABD Başkanı, azil sürecinin başlatılabileceği yönünde endişe duyup duymadığı yönündeki soruya ise, “En ufak bir endişem bile yok” cevabını verdi.

 ESKİ DANIŞMAN İFADEYE ÇAĞRILDI

Bu arada Başkan Trump ile Rusya’nın bağlarını araştıran soruşturmaya ilişkin raporun yayınlanmasının ardından, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, eski Beyaz Saray Hukuk Danışmanı Don McGahn’i ifadeye çağırdı. McGahn, ABD’de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in, Rusya’nın Trump’ın kazandığı 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına yönelik yaklaşık iki yıl sürdürdüğü soruşturmanın kilit tanıklarındandı.

‘RUSYA İÇİN AJANLIK YAPTI’

Soruşturma sonucu geçen hafta yayınlanan rapora göre, Trump’ın ekibindeki isimlerin Rus hükümeti için ajanlık yaptığı yönündeki iddiayı destekleyecek yeterli kanıta ulaşılmamıştı. Ancak rapora göre, Trump adaleti engellediği iddialarının soruşturulmasını önlemek için Mueller’i görevden almaya çalıştı ve McGahn’den dönemin Adalet Bakanı Jeff Sessions ile temasa geçerek Mueller’in görevden alınması gerektiğini söylemesini istediği ortaya çıktı. Bu talebi reddeden McGahn ise daha sonra istifasını vermişti.

AZİL SÜRECİNİ TARTIŞILIYOR

Rapor, Trump hakkında görevden azledilme sürecinin başlatılıp başlatılmayacağı yönünde Demokratlar arasındaki tartışmaları da artırdı. Pazartesi günü CNN Televizyonu’nda beş Demokrat başkan adayının katılımıyla yapılan tartışma programında konu gündeme geldi. Anketlere göre önde giden Senatör Bernie Sanders, azledilme sürecinin başlatılması yönündeki taleplere karşı çıktı. Sanders, Kongre’nin gelecek yıl “normal vatandaşları ilgilendiren konular yerine” sadece “Trump, Trump, Trump ve Mueller, Mueller, Mueller” hakkında konuşmasının sonuçta “yalnızca Trump’ın işine yarayacağını” savundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X