Körfez’e yeni öneri: ‘Saldırmazlık paktı’

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, komşu Körfez ülkelerine ‘saldırmazlık paktı’ imzalamak üzerine yeni bir teklif götürdüklerini açıkladı.

Körfez’e yeni öneri: ‘Saldırmazlık paktı’

Bir süredir ABD ambargolarıyla mücadele eden İran, komşu ülkelerde yeni bir atağa kalktı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, önceki gün sürpriz şekilde Irak’a giderek, başkent Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi ve Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ile görüştü.

Zarif dün de Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zarif, komşu Körfez ülkelerine ‘saldırmazlık paktı’ imzalamak üzerine yeni bir teklif götürdüklerini söyledi. İran’ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin çok iyi olmasını istediğini belirten Zarif, bu hususta tüm önerileri görüşmeye hazır ve diyaloğa açık olduğunu kaydetti.

HANGİ ÜLKELER TEKLİF GİTTİ?

İran’ın ‘komşu Körfez ülkeleri’ olarak açıkladığı saldırmazlık paktı teklifinin hangi ülkelere yapıldığı henüz bilinmiyor. Bölgede İran ile Yemen’deki savaşta karşı karşıya gelen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bulunuyor.

Öte yandan, Avrupa ülkelerini de taahhütlerini yerine getirmeye çağıran Zarif, ‘‘Nükleer anlaşmayı korumak için daha fazlasını yapmalılar. Konuşmak anlaşmayı korumak için yeterli değil. Avrupalılar pratikte de harekete geçmeli. İran üzerinde ekonomik veya askeri tüm savaş çabalarına karşı duracağız ve onlarla güçlü bir şekilde yüzleşeceğiz” ifadelerini kullandı.

HAKİM: IRAK ARABULUCU OLALIM…

Irak Dışişleri Bakanı Hakim ise, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının faydalı olmadığını belirtirken, Irak’ın ABD ile İran arasındaki krizin çözümü konusunda arabulucu olmak istediğini belirtti. Hakim, ‘‘Irak, mevcut sorunun çözülmesi için ABD ve İran arasında arabulucu rolü oynayacak. ABD’nin İran’a uyguladığı tek taraflı yaptırımların karşındayız ve bu hususta komşu ülke İran’ın yanında yer alıyoruz” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından, ABD ile İran arasındaki gerilim kademeli olarak artmıştı. Son olarak ABD, Körfez’e uçak ve savaş gemileri yollamış, Washington yönetimi Orta Doğu’ya ek asker gönderme kararı almıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X