Kredi faizi 9,5 yılın zirvesinde

Kredi ve mevduat faizlerindeki yükseliş ivmesi sürerken, haziran itibarıyla faizler 9,5 yılın zirvesini gördü.

Kredi faizi 9,5 yılın zirvesinde

Küresel piyasalarda ticaret savaşlarına ilişkin riskler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışları gelişmekte olan ülke merkez bankalarının da sıkı para politikası uygulamasını beraberinde getirdi.

Bu gelişmelerin yanı sıra yurt içinde enflasyonun yüzde 10’un üzerinde kalması ve döviz kurlarındaki sert hareketler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ilave sıkılaştırmaya gitmesine neden oldu.

TCMB verilerine göre, kredi ve mevduat faizlerinde son iki yıldan bu yana yükseliş trendi devam ederken, özellikle Merkez Bankası’nın mayıs ve haziran ayındaki faiz artışları da kredi ve mevduat faizlerine yansıdı.

2017 yıl sonunda yüzde 19,5 düzeyinde bulunan ortalama ihtiyaç kredi faiz oranı haziran ayının ikinci haftası itibarıyla yaklaşık 470 baz puanlık artışla yüzde 24,26’ya çıktı.

İhtiyaç kredi faiz oranı hazirandaki yüzde 24,26’lık değerle ocak 2009’dan bu yana gördüğü en yüksek seviyesine ulaştı.

Bankaların en fazla kullandırım yaptığı ticari kredi faiz oranı da bu dönemde yaklaşık 510 baz puanlık artışla yüzde 17,65’ten yüzde 22,74’e yükseldi. Böylece ticari kredi faiz oranı 9,5 yılın zirvesini gördü. Son 6 aylık dönemde kredi türlerinde en fazla artış taşıt kredilerinde yaşandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X