Kritik hamle

İran yeni santrifüj inşa etmek için çalışmalara başladı. Tahran yönetimi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun bilgilendirildiğini, nükleer anlaşmanın ihlal edilmediğini belirtti.

Kritik hamle

İran, ABD’nin Tahran’la yapılan nükleer anlaşmadan Mayıs başında çekildiğini açıklamasının ardından nükleer faaliyetleri ile ilgili önemli bir adım attı. 

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin uranyum zenginleştirme kapasitesini yükseltecek planı hayata geçirdiklerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na bildirdiklerini duyurdu. Salihi’ Belirli faaliyetlerin başlayacağı konusundaki mektup dün ajansa gönderildi”dedi.

2015’TEKİ ANLAŞMA KAPSAMINDA’

İran’ın Natanz’daki tesiste elektrik üretmek için altyapıyı geliştirdiğini de söyleyen Salihi İran’ın nükleer faaliyetlerinin 2015’te P5+1 ülkeleri (Çin, Almanya, Fransa, Rusya, ABD ve İngiltere) ile yapılan nükleer anlaşmanın (JCPOA) kapsamında olduğunu da vurguladı.

Bunun ‘sadece üretim aşamasının başlangıcı’ olduğunu belirten Salihi ‘hemen sanrifüjleri kurmaya başlayacağımız anlamına gelmiyor’ dedi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney önceki gün, İran Atom Enerjisi Kurumu’na 2015 anlaşmasına bağlı olarak ‘190 bin santrifüj üretilmesi hazırlıklarına başlanması’ talimatını vermişti.

2015 anlaşmasına göre İran, ilk 10 yıl içinde faaliyete sokmama şartıyla santrifüjler için yeni parçalar inşa etme hakkına sahip.

“YAKIT OLARAK KULLANIYOR”

İran, takas ya da ithalat yoluyla Batı ülkelerinden zenginleştirilmiş uranyum alamayınca kendi yakıtını üretmeye karar vermişti.

İran zenginleştirilmiş uranyumu Buşehr’deki nükleer elektrik santralinde yakıt olarak kullanacağını savunuyor. Aynı yakıtın atom bombasında da kullanılması mümkün ve Batı İran’ın gerçek amacının bu olduğunu ileri sürüyor.

İSRAİL: BİZİ YOK ETMEK İÇİN

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini yükselteceği duyurusunun ardından bir açıklama yaptı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek için gittiği Paris’ten sosyal medya hesabı vasıtasıyla bir video yayımlayan Netanyahu İran’ın amacının İsrail’i yok edebilecek nükleer silahlara sahip olmak olduğunu ileri sürdü.

Netanyahu ‘ 2 gün önce İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney İsrail devletini yok etme niyetini açıkladı. Dün o (Hamaney) bunu nasıl yapacağını da açıkladı. Nükleer bomba cephanesi yaratmak için uranyum zenginleştirerek. Şaşırmadık. İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz’diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X