Kritik zirve öncesi gergin bekleyiş

Yarın Tahran’da yapılacak Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin bir araya geleceği kritik zirve öncesi , İdlib hem havadan hem de karadan baskı altında tutuluyor.

Kritik zirve öncesi gergin bekleyiş

Salı günü bölgenini batısına düzenlenen hava saldırısının ardından, dün de Suriye ordusu karadan top ve roket atışlarıyla İdlib’i vurduğu bildirildi.

Halep, Doğu Guta ve Dera’dan sonra sıra İdlib’e geldi. İdlib Suriye’de silanlı muhaliflerin son kalesi. Şam yönetimi Rusya ve İran’ın desteğiyle, İdlib’e askeri operasyona hazırlanıyor. Rusya ve Suriye jetlerinin  haftalardır süren ateşkesin ardından, önceki gün İdlib’in batı ucundaki,

Cisir Şugur’u vurması, heyecan yarattı. Suriye ordusu dün de karadan  top ve roket atışlarıyla İdlib’in güneyini vurdu. Bazı top mermi ve füzelerin Türkiye’nin bölgede bulunan kontrol noktasına düştüğü bildirildi. 

ABD: KARŞILIK VERİRİZ 

Önceki gün 13 sivilin öldüğü iddia edilen hava saldırılarının ardından, ABD’den bir kez daha kimyasal saldırı uyarısı geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Suriye ordusununu kimyasal silah kullanması halinde, hızlı ve uygun şekilde karşılık verileceği belirtildi. Amerikan yönetimi daha önce iki kez kimyasal silah kullanıma nadeniyle Suriye’ye hava saldırısı düzenlemişti.

KRİTİK ZİRVE 

İdlib’in kaderi için kritik gün ise cuma. İran’ın başkenti Tahran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin  ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla üçlü zirve yapılacak. Aynı gün BM Güvenlik Konseyi İdlib gündemiyle toplanacak. 

Suriyeli bir bakan İdlib’teki krizin bugün için askeri müdahaleyle çözülmesinin daha yüksek olduğunu söyledi. Ancak bu “uzlaşma ihtimali olmadığını göstermez” dedi

HEDEFLERİMİZ ÖRTÜŞMÜYOR

Bu arada yarın gerçekleştirilecek 3’lü zirve öncesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bir açıklama yaparak, Moskova’nın Ankara ile Tahran’la Suriye’deki nihai amaçlarının tam olarak uyuşmadığını söyledi.  

Ancak Rus bakan, farklılıklara rağmen Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’deki savaşın bitmesini, Suriyelilerin dışarıdan müdahaleler olmadan, devlet yapılarına yönelik bazı tarifler empoze edilmeden kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesini istediğini belirtti.

Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Nayedin-Rayevskiy ise, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’de “Çok ciddi katliam yaşanır” açıklamasının Batı’dan gelen açıklamalarla benzer olduğunu, ancak bölgede olası bir operasyon Türkiye’deki göçmen sayısını arttıracağı için Ankara’nın endişelerinin anlaşılması gerektiğini belirtti.

Nadein-Rayevskiy, ‘Olası bir operasyonda Türkiye’deki 3 milyon Suriyeli’ye çok sayıda Suriyeli daha eklenecek. Türkler şimdi sorunun barışçıl yolla çözülmesi arayışında. Bu çok olumlu. Tahran’da Türkiye, İran ve Rusya arasındaki zirve çok önemli”dile konuştu. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X