Kritik zirve sonrası İdlib’de silahsız bölge kararı

Cumnurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmeler neticesinde İdlib’de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına karar verdiklerini bildirdi.

Kritik zirve sonrası İdlib’de silahsız bölge kararı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İdlib’de silahsız bölge kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırdık.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Rusya ve Türkiye, belirlenecek silahsızlandırılmış bölge sınırlarının iki tarafında koordineli devriye faaliyeti göstereceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin halen İdlib çatışmasızlık bölgesinde bulunan gözlem noktalarını da tahkim edeceğini söyledi. 

Erdoğan, “Görüşmelerimizde İdlib’de karşılıklı endişelerimizi dikkate alan bir çıkış yolu bulunması konusunda da çok önemli mesafe katettik.” dedi.

“Muhalifler bulundukları alanda kalmaya devam edecek”

Erdoğan, “Muhalifler bulundukları alanlarda kalmaya devam edecek. Radikal grupların alanda faaliyet göstermemelerini sağlayacağız.” diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Rusya, İdlib çatışmasızlık bölgesine saldırılmayacağını temin için gereken tedbirleri alacaktır.”

Suriye’nin geleceğine yönelik en büyük tehdit İdlib’den ziyade Fırat’ın doğusundaki terör yuvalarından kaynaklandığını belirten Erdoğan, “Türkiye, Suriye krizinin başından beri olduğu gibi İdlib meselesinde de üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bu mutabakatla, İdlib’de büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçildiğini kaydetti.

Putin: Ağır silahlar bölgeden çekilecek

Rusya Devlet Başkanı Putin ise “15 Ekim’de silahsızlanma bölgesinde 15-20 km’ye kadar temas hattı üzerinde bir bölge kurmaya karar verdik. Erdoğan’ın teklifi üzerine bölgeden ağır silahlar da çekilecek.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X