Küçükbaşa yöneliş artıyor

Küçükbaşa yöneliş artıyor…

Küçükbaşa yöneliş artıyor

GÜRHAN ADANA

Türkiye’nin hem et hem de süt politikaları açısından stratejik öneme sahip olan küçükbaş hayvancılığına yöneliş sürüyor. Yenişehir’de de , son yıllarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği artarak devam ederken, bu artışın  önümüzdeki dönemlerde de sürmesi bekleniyor.

Çiftçinin küçükbaş yetiştiriciliğine ısınmasının birçok nedeni olduğunu belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, tüketim talebinin artması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesinin bu etkenlerin başını çektiğini söyledi. 

2007 yılında ilçedeki kayıtlı koyun sayısının 14 bin 526, keçi sayısının ise 4 bin 220 olduğuna dikkat çeken Aranmaz, ‘2017 yıl sonu kayıtlarımıza göre koyun sayısı 37 bin 602, keçi sayısı ise 9 bin 260’a ulaştı. 10 yıl içinde gerçekleşen bu yükseliş küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin birçok yönden cazip duruma geldiğini ortaya koyuyor’ dedi.

ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Ülke genelinde bu alandaki üretimin tüketimi karşılamadığını ifade eden Aranmaz, bu yönde oluşan tüketim talebinin yeni işletmeler kurulmasının yolunu açtığı anlattı.  Ayrıca bitkisel üretimden elde edilen kazanca göre küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin daha yüksek kazanç sağladığına işaret eden Aranmaz, ‘Özellikle dağlık arazilere sahip köylerde zaten su bulunamadığı için sadece kuru tarım yapılabiliyor. Bu bölgelerdeki küçükbaş hayvan varlığı daha yüksek oranda artıyor. Bunun yanında koyun yetiştiricileri pazar sıkıntısı yaşamıyorlar. Yetiştirdikleri hayvanları kasaplara satarak kolayca elden çıkarabiliyorlar. Ayrıca, koyun yetiştiriciliği işinden elde ettikleri kazanç, yaptıkları çalışmaya değiyor. Çünkü kırmızı ete olan talep her geçen gün artıyor, bu da satış fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin geçen yıllar içinde farklı hayvan ırklarına da yöneldiğini ifade eden Aranmaz, ‘Koyun ırkları arasında dorper, romanov, Tahirova ve il de France başı çekiyor. Keçi ırklarında ise saanen ve Halep ırkı hayvanların sayısı artıyor. Bu hayvanların süt ve et verimi yüksek olduğu için daha çok tercih ediliyor’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X