Kürtler Esad’la görüşmeye hazır

Suriye’de Esad yönetimi ile Kürtler arasında barış müzakereleri ihtimali giderek güçleniyor.

Kürtler Esad’la görüşmeye hazır

YPG’nin çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi, Şam ile önkoşulsuz müzakerelere hazır olduklarını açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir süre önce ‘Ya müzakere ya savaş’ resti çekmesinin ve Türkiye ile ABD’nin Menbic’de bir yol haritası üzerinde uzlaşmasının ardından, Suriyeli Kürtler ile Şam yönetimi arasında müzakere ihtimali giderek güçleniyor. 

Bir dizi üst düzey Suriyeli Kürt yetkilinin ardından, son olarak Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi de Esad yönetimiyle barış görüşmelerine hazır olduklarını ilan etti.

Açıklamada, Suriye Demokratik Konseyi’nin ‘sekizinci yılına giren ihtilafı diyalog yoluyla çözmek istediği ve koşulsuz müzakereleri kabul etmekte tereddüt edilmeyeceği’ belirtildi. Suriye Demokratik Konseyi, “Suriyeliler için bir zirve konusunda, yeni bir sayfa açacak yorumları görmek olumlu” denildi.

SADECE İKİ GÜÇ: ŞAM VE KÜRTLER

Suriye Demokratik Konseyi’nin Başkanı Hikmet Habib ise hem kendilerinin hem de SDG’nin ‘Suriye yönetimiyle diyalog kapısı açmakta ciddi olduklarını’ söyledi. AFP ajansına konuşan Habib, “SDG Suriye’nin yüzde 30’unu, rejim de geniş kesimlerini kontrol ederken, müzakere masasına oturup Suriye krizine çözüm üretebilecek tek iki güç, onlar” dedi.

ABD’YE DE ‘ÇEKİLİN’ MESAJI

Habib’in, bugüne dek DEAŞ’a karşı SDG’yi destekleyen ABD’ye mesajı da dikkat çekti. Kürt yetkili, Amerikalılar dahil, Suriyeli olmayan her gücün ülkeyi terk etmesini beklediğini söyledi. Habib, “Bir sonraki aşamada, tüm askeri güçlerin Suriye’den çekilmesini ve Suriyelilerin kendi aralarındaki diyaloğa dönülmesini iple çekiyoruz” diye konuştu.

Rusya’dan kimyasal provokasyonu uyarısı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ABD Özel Operasyon Kuvvetleri’nin Deyr ez Zor’da kimyasal saldırı provokasyonu hazırlığı yaptığını belirterek ÖSO militanlarının Deyr ez Zor’daki bir köye nitrojen varilleri getirdiğini aktardı.

Yeni ‘sivillere yönelik kimyasal  saldırı’ imitasyonu için Hakl el Carfa köyüne klor dolu variller getirildiğini de söyleyen Konaşenkov, ‘Mizansen videosu, Batılı medya kuruluşlarında yayıldıktan sonra ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’nin resmi tesislerine füze saldırısı düzenlemesi ve militanların Fırat’ın doğu kıyısındaki hükümet güçlerine yönelik saldırısının meşru kılınması için bir gerekçe olarak kullanılacaktır’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X