Kuru incir yerken bunlara dikkat edin!

Kuru incirin sindirim problemine iyi gelmesi, kan yapıcı özelliği, kanser hastalıklarına karşı koruma sağlaması gibi birçok faydası bulunmakta. Ancak kuru inciri tüketirken bir takım noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Kuru incir yerken bunlara dikkat edin!

Herkes tarafından severek tüketilen, faydaları saymakla bitmeyen, tatlısı yapılan çeşitli içeceklerde kullanılan kuru inciri tüketirken bir takım unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte kuru incir alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

kuru-incir-yerken-bunlara-dikkat-edin-10860560.jpeg

Türkiye’de incirin en kalitelisinin yetiştiği yer olarak Aydın bilinir. Burada yüzlerce işletme ve tesis var. Aydın’da yetişen incirler yine bu ildeki tesislerde işlenip bozulmadan satışa uygun hale getirilmesi için hazırlanıyor. İncir iki şekilde bu hale getiriliyor.

Birincisi incir tesislerde mor ışığın altından geçirilip hastalık olup olmadığının kontrolü yapılıyor. Hastalık varsa ayrılıyor.

Kalan incirler “bandırma” bölümüne alınıyor. Sıvı peroksitin de içinde olduğu bir likite batırılıyor. İşte dikkat edilmesi gereken nokta da burada başlıyor.

Tertemiz olanlarından uzak durun!

Kuruyemişçilerde gördüğümüz piyasalarda satılan kabukları beyaz tertemiz incirden uzak durulması gerekiyor. Peroksite bandırma işlemi yapan işçilerin sıkça sağlık sorunu yaşadığını, zehirlenme vakalarının görüldüğü, solunum güçlüğü çektikleri bilinmektedir. Zaten herhangi bir ilaç kullanmadan incirin bu şekilde beyaz veya açık krem renginde kalması mümkün değildir.

Kuru incirdeki küfe dikkat!

Kuru incirdeki bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise küf olayıdır. Küf nemli ve sıcak ortamlarda üreyebilen, mantar sınıfına ait olan bir mikroorganizmadır. Üremelerindeki en önemli etken ise sudur. Özellikle kuru bir üründen söz edildiği için su ilk düşünülmesi gereken unsurdur. Ortamın nemi ve sıcaklığı arttıkça küf gelişimi artmaktadır.

Asıl problem ise küflerin oluşturduğu toksin maddelerdir. Mikotoksinler bu maddelerdendir ve insan sağlığına ciddi zararları bulunmaktadır. Ölüme de neden oldukları bilinmektedir.

kuru-incir-yerken-bunlara-dikkat-edin-10860558.jpeg

Hasat, kurutma, depolama gibi aşamalar içeren bu üretimde toksin maddelerin oluşumu kurutma ve depolama aşamalarında gerçekleşmektedir. Bu aşamada nem ve sıcaklık kuru incirin kalitesini ve küf gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdir.

Örneğin eğer bol yağış alan bir zamanda kurutma gerçekleştirildiyse muhtemelen küf gelişimi artmış ve incirin kalitesi düşmüştür.

Zamandan tasarruf için uygun iklim koşulu beklemeden ya da uygun koşullar ayarlanmadan yapılan kuru incir üretimi insan sağlığını tehdit etmektedir.

Ruhsal bozukluk, kanser, ödem ve ölüm gibi birçok probleme sebebiyet veren toksin maddelerin oluşumunu engellemek için kuru incir,  gibi su oranı düşük ürünlere üretimde gereken hassasiyet gösterilmelidir.

 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X