Kuzey Akım 2’de B planına ihtiyaç yok

Rus doğal gazını Almanya’ya doğrudan ulaştıracak Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi’nin Sözcüsü Jens D. Mueller, olası ABD yaptırımlarına karşı şirket olarak herhangi bir B planı ihtiyacı görmediklerini belirtti.

Kuzey Akım 2’de B planına ihtiyaç yok

Mueller, projeye karşı ABD’nin geliştirdiği olumsuz tutumun temelinde Başkan Donald Trump’ın ABD öncelikli enerji politikalarının ve ülkenin Avrupa’ya LNG sevkiyatlarını artırma arzusunun yattığını söyledi. Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin her aşamasında ulusal ve uluslararası kanunlara uygun hareket edildiğine vurgu yapan Mueller, teorik olarak ABD’de ağustos 2017’de yürürlüğe giren yasaların projeye uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti. ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı genelge çerçevesinde yaptırımların uygulanmasının şartlara bağlandığını hatırlatan Mueller, var olan genelgeye göre ilk olarak tüm yaptırımların müttefiklerle koordine edilmesi gerektiğini dile getirdi.

SÜREÇ PLANLANDIĞI GİBİ GİDİYOR

İkinci olarak söz konusu yaptırımların enerji tedariki güvenliğine zarar vermemesi gerektiğinin de altını çizen Mueller, şöyle devam etti: ‘’Üçüncüsü de yasanın yürürlüğe girmesinden önceki tüm anlaşmalar kapsam dışında. Bizim tüm anlaşmalarımız, hem boru hattının döşenmesi hem de finansman tedarikine ilişkin olanlar bu yasanın çıkmasından önce. Bu yüzden teorik olarak diyebilirim ki hali hazırdaki ABD düzenlemeleri projeye uygulanamaz. Projemiz açısından rahatız. Yatırımcılarımızın projeye bağlılığı tam, finansmanımız garanti altında, boru döşeme sürecimiz planlandığı gibi gidiyor. Bu yüzden, olası ABD yaptırımlarına karşı şirket olarak herhangi bir B planı ihtiyacı görmüyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X