Latin alfabesinin atılması söz konusu değil

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, liselerde Osmanlıca dersi konusunda, “Arap alfabesinin benimsenip, Latif alfabesinin atılması” gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

Latin alfabesinin atılması söz konusu değil

İşler, AA muhabirine, Milli Eğitim Şurası’nda alınan liselerde Osmanlı Türkçesi okutulmasına yönelik tavsiye kararıyla ilgili tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.İşler, “Osmanlıca” isimlendirmesine terim olarak karşı çıktığını ve bunun yanlış anlamalara yol açtığını düşündüğünü ifade ederek, “Osmanlıca” diye bir dil olmadığını, buna Osmanlı dönemi Türkçesi denilebileceğini söyledi.İşler, şunları kaydetti:”İstiklal Savaşı’nı yürütenlerin kullandığı Türkçe o dönemde konuşulan Türkçe’dir. ‘Osmanlıca’ dediğimiz zaman adeta bazılarında farklı ve yabancı bir dil, Arapça, Farsça öğreniliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Halbuki bu böyle değil. Osmanlıca bundan 86 yıl önce Harf inkılabı yapılmadan önce okunan, yazılan Türkçe’ye verilen addır. Bu isimlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Buna bir isim koyacaksak Osmanlı dönemi Türkçesi diyebiliriz.”İşler, konunun yanlış zeminde tartışıldığını, olaya ideolojik argümanlarla karşı çıkılmasının da son derece manidar olduğunu söyledi.Özellikle bazı CHP’li milletvekillerinin açıklamalarına değinen İşler, şöyle devam etti:”Osmanlı dönemindeki Türkçe Arap alfabesiyle yazılıyordu, bugün Latin alfabesini kullanıyoruz. Geçmişte atalarımız bin  yıla yakın Arap alfabesini kullanmışlar. Türkçe’yi Kiril ya da Hint alfabeleriyle de yazabiliriz. Alfabe bir araçtır, esas olan dilin okunması yazılmasıdır. Harf inkılabının olduğu günden önce kullanılan dil de Türkçe’dir inkılaptan sonra Latin alfabesiyle yazıya geçirilen dil de aynıdır. Sadece semboller değişmiştir. Birisi soldan, diğeri sağdan yazılıyor. Bizim bin yıllık bu yazıyla yazılmış bir kültürümüz, birikimimiz, medeniyetimiz var. Bunlarla Harf inkılabıyla birlikte bir yerde bağımız koptu. Ama artık aradan 86 yıl geçtikten sonra bunun gerçek anlamda bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bizim gençlerimiz neden Yahya Kemal Beyatlı, Mehmet Akif Ersoy ya da  başka düşünürlerimizin yazdığı eserleri orijinal yazıyla okuyamasın. Bunun okunmasını ben bir zenginlik olarak görüyorum.” – “Neresi ideolojiktir?”  İşler, katıldığı bir programdaki konuşmasından dolayı bir CHP milletvekilinin AK Parti’nin olaya ideolojik yaklaştığını söylediğini ifade ederek, “Türkçenin sağdan yazılmış haliyle okunmasının, öğretilmesinin neresi ideolojiktir? Mustafa Kemal Nutuk’u sağdan yazmıştı, ideolojik mi davrandı? Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nın orijinalini sağdan Arap alfabesiyle yazmıştı, ideolojik miydi? Bu sığ yaklaşımlardan artık ülkemizin kurtulması lazım” diye konuştu.”Arap alfabesinin benimsenip, Latif alfabesinin atılması” gibi bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayan İşler, “Ama bunu bir zenginlik olarak görüp, kütüphanelerimizdeki belgelerin gençlerimiz tarafından okunmamasını büyük bir eksik olarak değerlendiriyorum” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X