Lodoslu havada soba yakmayın

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Lodoslu havada soba yakmayın
Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan; renksiz, kokusuz, tatsız, fark edilmesi zor bir gaz olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Özbek, “Bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını almıştır. Her gün evimizde ve iş yerimizde kullandığımız araç gereçler, motorlu araçlar potansiyel karbonmonoksit kaynaklarıdır. Her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar” şeklinde konuştu.
 
Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğini vurgulayan Özbek, “Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır.
 
Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir.
 
Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X