Mağazalarda kişiye özel ‘vitrin’

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek’te hazırlanan “İnteraktif Dijital Vitrin”, müşterinin dış görünüşünü ayrıntılı analiz edip, mağazadaki ürünler arasından kişiye en uygun ürünü sunuyor.

Mağazalarda kişiye özel ‘vitrin’

Proje’nin yürütücüsü İTÜ Bilişim Enstitüsü’nde Bilgisayar Bilimleri Araştırma Görevlisi Muhammet Sebul Beratoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi uzun yıllar uluslararası bir firmada yöneticilik yapan Filiz Saltık Beratoğlu ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu Tahir Beratoğlu ile hazırladıklarını söyledi.

 

Beratoğlu, yüz tanıma teknolojiyle karşısındaki kişiyi tanıyabilen akıllı bir ayna fikriyle yola çıktıklarını, İTÜ çekirdek mentörlerinin desteğiyle teknolojinin uygulanabileceği ekonomik değeri yüksek ürünleri araştırdıklarını ve camı ekrana dönüştürebileceklerini fark ettikleri andan itibaren de Dijital Vitrin Projesi’nin (Akıllı vitrin) ortaya çıktığını anlattı.

Projenin, müşteriyi algılayarak ilgisini mağazaya ve ürünlere çekecek şekilde harekete geçen dijital bir vitrin olduğunu, bunun karşısında duran kişinin, kamera vasıtasıyla algılanarak dış görünüşünün ayrıntılı şekilde analiz edildiğini ifade eden Beratoğlu, “Müşterinin tahmini yaşı, cinsiyeti, vücut tipi, giyim tarzı, grup analizi (bir çift mi, çocuklu bir anne mi) ve aksesuarları saptanıyor. Bütün bu bilgiler kullanılarak mağazanın ürünleri arasından müşteriye en uygun olanı seçilerek sunuluyor” diye konuştu.

Bunun perakende sektörüne önemli avantajlar sağlayacağını, mağaza sahiplerinin, vitrine bakan müşterileri hakkında ayrıntılı bir rapora kavuşacağını belirten Beratoğlu, kaç kişinin, ne kadar süreyle ürünlere baktığını, bunların hangi yaş aralığında ve ne tür özelliklere sahip olduklarını öğrenebileceklerini aktardı.

Sebul Beratoğlu, patent başvuruları tamamlanan projenin mağaza sahiplerine, lokasyonlardaki iş yerlerini tek bir noktadan yönetebilme imkanı sağlayacağını vurgulayarak, “Mağaza sahibi projeyle kıştan ilkbahar temasına tek bir tuşla gidebilir. Öğle saatinde bir indirim yapmaya karar verebilir. Daha az alanda daha etkili tanıtım yapar. Stoklarını daha efektif yönetir. Müşterinin ilgisini çekerek, satışlarını arttır” şeklinde konuştu.

– “Zincir mağazalar için önemli bir proje”

Muhammet Beratoğlu, zincir mağazaların farklı yerlerdeki vitrinlerinin aynı görünümde olmasının marka imajı açısından önemli olduğuna işaret ederek, projeyle bütün vitrinlerin tek bir noktadan kolaylıkla güncellenmesinin sağlayacağını dile getirdi.

Müşterinin ürünü gördüğü andaki yüz ifadelerinin analiz edilmesiyle ürünü ne kadar beğendiğinin ölçümlendiğini, farklı renk ve modellerini görerek, kıyafetini tamamlayan diğer parçalara ulaşabileceğini anlatan Beratoğlu, mağaza sahibinin müşterileriyle ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olacağını söyledi.

Beratoğlu, projelerine ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Cam vitrinler patent başvurusu yapılmış teknolojimizle hareketli hale geliyor. Vitrine yerleştirilmiş kameramız var. Kamera sayesinde vitrin karşısındaki kişiyi ayrıntılı analiz edebiliyoruz. Kadın mı, erkek mi? Bunu algılayabiliyoruz. Yaklaşık yaşını, beden ölçüsünü tahmin edebiliyoruz. Giyimine bakıyoruz. Bütün bilgileri birleştirip mağaza içerisindeki en uygun ürünü müşteriye sunuyoruz. Annesiyle vitrine bakan çocuk için bir oyuncak, takım elbiseli bir beyefendi için de vitrine kravat geliyor. Müşterinin ilgisini çekmek için vitrin hareketleniyor ve beğendiği ürün karşısına çıkıyor.” 

– “Öncelikli hedefimiz AVM’ler”

Proje’nin yürütücüsü İTÜ Bilişim Enstitüsü’nde Bilgisayar Bilimleri Araştırma Görevlisi Muhammet Sebul Beratoğlu, dijital vitrinde öncelikli hedeflerinin alışveriş merkezleri (AVM) olduğunu, fikirlerini gerçekleştirmek için çok güzel bir sektör yakaladıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Alışveriş merkezindeki firmalara projelerimizi sunuyoruz ve vitrinlere müşteriyi gözlemleyen kameralar yerleştiriyoruz. Müşterinin profiline göre vitrini tasarlayabiliyoruz. Türkiye’de zincir mağazaların vitrinleri güncellemesi kolay bir süreç değil. İndirime gitmek istediği zaman indirim kağıtlarını bastırıyorlar, camlara yapıştırıyorlar. Bütün mağazalarda imaj ve marka açısından aynı gözüksün istiyorlar. Bunun için teker teker mağazaları dolaşmaları gerekiyor. Ama dijital vitrin olursa bir tuştan sonbahardan kışa, kıştan yaza tema değiştirebileceğimiz gibi anında indirim yapabilirsiniz. Tek bir merkezden öğle saatinde bir indirime gidebilir, iki saat sonra da indirim sonlandırabilir. Dijital vitrinin böyle de bir avantajı var.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X