Meme kanserinin en belirgin 5 belirtisi

Her yıl kanserden dolayı yüz binlerce insan hayatını kaybediyor. Meme kanseri ise en tehlikeli kanser türlerinden.

Meme kanserinin en belirgin 5 belirtisi

 Sağlıklı bir yaşam sürdürmek, spor yapmak ve sağlıklı beslenmek elbette şart. Meme kanseri ise genetik de olabiliyor. Erken teşhis çok önemli olduğundan meme kanserinin belirtilerini önceden tespit etmeniz önemli. İlk yapmanız gereken şey kendinizi muayene etmek.

İşte meme kanserini erkenden teşhis edebilmek için yapabileceğiniz 5 şey:

1- Adet döneminden sonra göğüslerinizi kontrol edin

Göğüslerinizi sık sık kontrol etmelisiniz. Özellikle de adet döneminden hemen sonra. Bir kolunuzu havaya kaldırın ve diğer elinizin işaret parmağıyla göğsünüzü yoklayın. Eğer bir anormallik veya yumru hissederseniz derhal doktora gidin.

2- Neye bakacağınızı bilin

Göğsünüzde hissettiğiniz şişiklik veya yumru her zaman meme kanserini belirtisi değildir. Bunların meydana gelmesinde başka nedenler de olabilir. Enfeksiyon veya doku yaralanması da yumrulara neden olabilir. Bu nedenle sık sık göğüslerinizi kontrol etmelisiniz. Göğsünüzün normalde nasıl göründüğünden emin olursanız değişikliklerin de farkına varırsınız. Meme kanserinin habercisi olan yumru genelde serttir ve dokunduğunuzda acı hissettirir. Yumrular göğsünüzde veya koltuk altınızda oluşabilir.

3- Aynaya bakın Göğsünüzü kendi kendinize muayene ederken bir yandan da aynaya bakmanız önemli

İşte dikkat etmeniz gerekenler:

Çukurcuklar

Buruşukluklar

Pullanma

Sertleşme

Kırmızılık veya şişiklik

Göğüsteki anlamsız şekil değişimi Asimetri (Göğüslerin asimetrik olması normal. Ancak asimetri bir anda ortaya çıktıysa sorun var demektir) Göğsünüzde bir süredir şişiklik veya hassaslık varsa meme kanserinin habercisi olabilir.

4- Göğüs uçlarınızı kontrol edin

Göğüs uçlarınızı da kendi kendinize muayene etmeniz gerekiyor. Göğüs uçlarınızda aşağıdakilerden bazıları varsa hemen doktora görünün:

Acı

Kırmızılık

Kaşıntı

Sertlik

Sulanma

5- Doktora görünün

Bazen belirtileri kendi başınıza da farkedemeyebilirsiniz. En iyisi doktora görünmek ve emin olmaktır. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X