Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Merhamet çınarı Kızılay’dan yeni hedef: Yoksullukla savaş

Tanımlamayı… Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık yaptı: İyiliğin amiral gemisi, merhamet çınarı Kızılay.

Dile kolay…

Osmanlı’da yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla Hilal-i Ahmer olarak kurulan Kızılay bugün 150 yaşında.

Üstelik…

1.-yazi-icin-kizilay-bursa-subesi-kongresi,-merinos.jpgDünyanın neresinde sıkıntı varsa, nerede insani yardıma gerek duyuluyorsa herkesten önce orada.

İşte…

Bu dev iyilik hareketinin 110 yıllık Bursa Şubesi’nin dün genel kurulu vardı. Katılım ve sergilenen heyecan olarak  Merinos’taki kongre hem köklü geçmişi ve ulvi misyonu olan Kızılay’a, hem Bursa Şubesi’ne yakıştı.

Davut Gürkan’ın atamayla geldiği ekibini genişleterek seçildiği kongreye katılanlar arasında önceki dönem İçişleri Bakanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, 31 Mart’ta CHP Osmangazi adayı olan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, yine 31 Mart’ta AK Parti Büyükşehir adayı olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da vardı.

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık çok çarpıcı bilgiler verdi.

Örneğin…

“Devletine destek vermek için milletin gücüyle hareket ettiklerini” söylerken, “Nerede acı varsa oradayız” dedi ve ekledi:

“2018’de 40’ı aşkın ülkede 23 milyon insana insani yardım götürdük. 8 milyar doları aşkın yardımla Amerika’nın önüne geçip dünyada birinci sıraya yükseldik.”

Yapılan yardımları sıraladıktan sonra da Kızılay’ın devlet destekli yeni hedefini açıkladı:

“Cizre ve Şırnak’tan başlayan ve yurt geneline yayacağımız bir projemiz var. Başta kadınlar olmak üzere, işyeri kurabilmeleri için önce eğitim, sonra da faizsiz ve uzun vadeli finans desteği vereceğiz.”

Şu hedef çok önemli:

“Hedefimiz, 2030’a kadar yoksulluk sınırı altında kimsenin kalmaması.”

Bu arada…

Divan başkanlığını AK Parti geçen dönem milletvekili ve Bursa Barosu eski Başkanı Zekeriya Birkan’ın yaptığı kongreye katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir jest yaptı ve Kızılay Bursa Şubesi’ne modern bir kan bağışı aracı kazandırmak üzere Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’la protokol imzaladı.

 

Davut Gürkan’dan yeni dönem mesajı

 

Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan kongrede yeni dönemin yeni hedeflerini de açıkladı.

Örneğin…

Türkiye’deki 21 afet merkezi ve 13 aşevinden birinin Bursa’da olduğunu vurgulayıp bunları geliştireceklerini söyledi. Kızılay Kan Merkezi’nin bölgedeki 69 hastanenin kan ihtiyacını karşıladığını vurgulayıp, Mudanya Altıntaş’ta atıl olan eğitim kampının sponsor desteğiyle kazandırılacağını açıkladı ve ekledi:

“Bursa’ya huzurevi ve yaşlı bakım evi kazandıracak.”

 

İnegöl’de üniversite büyüyor, Tarım ve Sağlık fakülteleri geliyor

 

3.-yazi-icin-uludag-universitesi-inegol-yerleskesi.jpgİnegöl nüfusuyla, sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla, sosyal yaşamıyla Anadolu’daki pek çok ilden daha büyük ve gelişmiş bir kent.

Kabına sığamayan İnegöl, üniversite yaşamıyla da gelişiyor.

Nitekim…

Uludağ Üniversitesi bünyesindeki İnegöl Meslek Yüksekokulu bugüne kadar çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin dekanı olduğu İşletme Fakültesi de üniversite yaşamına ayrı bir hava kattı.

Şimdi de…

2 bin 500 öğrencisi ve üniversite yerleşkesiyle büyüyen İnegöl’e iki yeni fakülte daha kazandırılıyor.

Uludağ Üniversitesi Senatosu’nun 31 Ocak oturumunda, İnegöl Tarım Fakültesi ve İnegöl Sağlık Bilimleri Fakültesi açılması kararı alındı.

Ayrıca…

Aynı kararda İnegöl Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açılması kararı da var.

İnegöl’ü üniversite kenti haline getirme yolunda atılan ilk adım olan U.Ü. Senatosu kararı geçtiğimiz hafta içinde YÖK’e bildirildi ve izin istendi.

 

Rektör adayları çoğalıyor

 

Uludağ Üniversitesi’nde nisan ayında yeni rektör ataması yapılacak. Atama dönemi yaklaşırken, rektör adayları da konuşulmaya başlandı.

Şu an için…

Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Karadağ ile Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Volkan Akyol rektör adayı olarak YÖK’e başvurularını yaptılar. Kulislerde Rektör Yardımcıları arasından Prof. Dr. Saim Kılavuz ile Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin de aday olabilecekleri konuşuluyor.

 

Savaşın en şiddetli yaşandığı toprakları üretime kazandırma çağrısı

 

5.-yazi-icin-artvin-savsat-savas-koyu-dernegi-baskani-ferhan-kucuk.jpgAdını… Osmanlı-Rus savaşının en şiddetli çatışmalarının yaşanmasından alan Artvin’in Şavşat İlçesi’ne bağlı Savaş Köyü doğal güzelliğiyle büyülüyor.

Verimli toprakları var.

Fakat…

70’li yıllarda Şavşat’ın 64 köyü arasında nüfus olarak ilk 10’da yer alan Savaş’ta 780 hanenden 35’i köyde kalmış. Bugün, 310 hane Bursa’da yaşıyor. 2 ilkokul ve ortaokul. öğrenci yokluğundan kapatılmış.

İşte…

Artvin Şavşat Savaş Köyü Doğa ve Kültür Turizm Dayanışma Derneği bu amaçla kurulmuş. Bursa Şubesi Başkanı Ferhan Küçük’le sohbet ederken çok özel bir şey söyledi:

“Kimsenin kurulu düzenini bozmasını istemiyoruz elbette. Fakat köydeki arazilerde de ekim yapılmalı. Onun için öncelikle emeklilere ve işsizlere sesleniyoruz.”

Çağrısı şu:

“Zaten büyük bir çoğunluk nisan ayından itibaren büyük şehirlerden köye gidip keyfine tarım yapıyorlar. Biz bunu düzenli üretime döndürmek istiyoruz.”

Hedef de şu:

“Orada üretilecek tarım ürünlerini büyük şehirlerde kooperatifleşmeyle satışa sunacağız.”

 

Köysel kalkınma modeli hazır

 

Artvin Şavşat Savaş Köyü Doğa ve Kültür Turizm Dayanışma Derneği 2016’da İstanbul’da kurulmuş, 2017’de Bursa Şubesi açılmış.

Bursa Şubesi Başkanı Ferhan Küçük, ürünlerin kooperatif yoluyla büyük kentlerde satışa sunulacağını söylerken şu bilgiyi verdi:

“Bunun adı köysel kalkınma modeli. Geçen yıl köyde üretilen balları büyük kentlere ulaştırarak ilk denemeyi yaptık. İllerde şubeler açacağız. 3 günde tüketiciye ulaşacak şekilde et getireceğiz.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X