Merkel’den Türkiye itirafı

Göç sorunuun AB için ölüm kalım sorunu olduğunu ifade eden Almanya Başbakanı Merkel,Türkiye’nin mültecilere verdiği hizmeti övdü.

Merkel’den Türkiye itirafı

Merkel, “Türkiye’ye geri kalan 3 milyar Euro yardımı ödemeliyiz. Türkiye 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciyi alarak fevkalade bir iş yaptı” dedi.

Avrupa’da patlak veren ‘göçmen sorunu’ ma Avrupa Birliği liderleri çözüm arayışlarını sürdürüken, Almanaya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin mülteci politikalarını övdü.

Kendisi için bir kader zirvesi olan Brüksel’deki iki günlük AB zirvesine uçmadan önce Meclis’te hükümet programını açıklyan Merkel, mülteci sorununu ‘Avrupa’nın kader sorunu’ olacağını vurguladı ve sorunun çözümünde Türkiye AB arasındaki sözleşmeyi bir “model” olarak niteledi.

Türkiye’ye mülteciler için geri kalan 3 milyar euro mali yardımın da ödenmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, “Türkiye, tüm eleştirilere rağmen, hakkını verelim, mülteci konusunda fevkalade bir iş yaptı.

Avrupa’nın önünde duran çok büyük işler var. Ama göç sorunu AB için kader sorunu olabilir. Ya bunu çözeriz ya da bizi biz yapan bizim değerler sistemimize kimseyi inandıramayız” diye konuştu.

BİRLİKTE YAPTIK

Başbakan Merkel, Türkiye ile AB arasındaki mülteci sözleşmesi sayesinde Ege Denizi üzerinden Avrupa’ya gelen mülteci sayısının yüzde 97 düştüğünü söyledi.

Göçmen krizinin büyümesi üzerine Türkiye’yle AB sözleşmesi yaptıklarını belirten Merkel, bu sözleşmeyi de tek başına değil, AB ile ortak yaptıklarını hatırlattı ve “Bugün bu sözleşme bir model sözleşme olarak gösteriliyor” dedi.

Merkel bugün de Avrupa ile anlaşarak ve Afrika ülkeleriyle görüşerek, mülteci sorununa ortak çözüm bulmaları gerektiğini vurguladı. 

BRÜKSEL’DE ÇÖZÜM ARAYIŞI

Öte yandan göçmen krizine çözüm bulmak amacıyla dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de biraraye gelen AB devlet ve hükümet liderleri bugün de sorunu görüşmeye devam ediyor.  

Toplantının gündeminde Brexit, ABD ile ilişkiler, AB savunması ve Euro bölgesi gibi maddeler de bulunuyor. Toplantıda AB’nin genişleme süreci ve bu kapsamda Türkiye konusunda herhangi bir karar alınması beklenmiyor. 

AB ülkeleri, göçmen krizini yönetme konusunda aralarında anlaşamıyor. Aşırı sağcıların koalisyon ortağı olduğu İtalya ve Avusturya ile Orta Avrupa ülkeleri AB topraklarına giriş yapan sığınmacıların mevcut şartlarda paylaşımına karşı çıkıyor.

İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, uluslararası denizcilik hukukunu da çiğneyerek İtalyan limanlarına yanaşmak isteyen göçmen teknelerini geri püskürtüyor. İtalya ve Yunanistan göçmen krizine karşı AB’den yeterince dayanışma görmedikleri ve yalnız bırakıldıklarını söylüyorlar.

Ara çözüm arayışında olan Fransa ve İspanya ise bu tür merkezlerin AB topraklarında açılmasını öneriyor. Ancak merkezlerin hangi AB kentlerinde açılacağı konusunda görüş birliği sağlanamıyor. 

Öte yandan göçmen krizinin doruğa yükseldiği sonbahar 2015’ten bu yana büyük ölçüde Türkiye ile varılan anlaşma sayesinde AB sınırlarına kaçak giriş oranında yüzde 95 düşüş kaydedildiği bildirildi,

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X