Metal fırtına geliyor

Bursa’daki Tofaş, Oyak Renault ve Bosch personeli dahil Bursa’da 40 bine yakın çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme süreci tıkandı. Türk Metal grev kararı aldı. Sendika Başkanı Kavlak, tarihi 2 Şubat olarak açıkladı.

Metal fırtına geliyor

ASLIHAN AYDIN

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi sürecinde arabulucu raporunun 17 Ocak’ta genel merkeze ulaştığını ve grev kararını aldıklarını açıkladı.

Türk Metal Sendikası Bursa 2 Nolu Şube’nin dün Podyum Davet’te gerçekleştirilen genel kurulunda konuşan Kavlak, çok önemli açıklamalarda bulundu. “Eğer biz Bursa’daysak, ya tarihte yeni bir sayfa yazmaya başlıyoruz, ya da yazdığımız tarihe nokta koymaya hazırlanıyoruz” diyerek sözlerine başladığı konuşmasında, Bursa’nın kendileri için yeniden bir ve beraber olmanın, ayağa kalkmanın, dirilişin, asla pes etmeyenlerin adı olduğunu söyledi.

MESS’in yüzde 6,4’lük teklifini kabul etmediklerini hatırlatan Kavlak şunları kaydetti:

“Alanlarda dediğiniz gibi, eylemse eylem, grevse grev. Bunlar, işçiyi oyalıyor, grev kararı alamaz diyenlere söylüyorum. Yasal süreç sona erdi, arabulucu raporu 17 Ocak’ta akşam mesai bitimine yakın Genel Merkezimize ulaştı. Biz de 18 Ocak’ta derhal toplanarak, grev kararını aldık. Yasa gereğince 6 iş günü içinde işverenin elinde olacak şekilde de tebligatlarımızı noter aracılığıyla gönderdik. Hemen arkasından, hiç beklemeden yasal olarak mümkün görünen en erken tarih olan 2 Şubat itibariyle de grev uygulama kararını aldık.”

TEZGAH BAŞINDA DONDUK

MESS yürütülen grup toplu iş sözleşmesinde pazarlık rakamını ısrarla revize etmeyip, enflasyona mahkum etmek istediğini ifade eden Kavlak şöyle devam etti:

“Eylemlerimiz başladı. Mesela, ilk kez tezgah başında duruşlar yaşandı. Tezgah başında donduk kaldık. Alanları, sokakları, kent meydanlarını doldurduk. Bütün şehirler, emeğin ve emekçinin sesiyle inledi. Öyle etkili eylemler yaptık ki, MESS de kayıtsız kalamadı. Sonunda rakamı revize ettiler. Güya bize verdikleri rakamı ikiye katladılar. Yine dalga geçer gibi yüzde 3,2’den 6,4’e çıkardılar. Sonra dediler ki biz teklifimizi 2’ye katladık. Biz de Pazartesi günü 5 dakikalık duruşumuzu ikiye katlayıp 10 dakika duracağız. Siz teklifinizi böyle ikiye katlarsanız biz de eylemimizi ikiye katlayacağız.”

HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM

Sürecin çok zorlu hale geldiğini ve kimsenin en ufak bir hata yapma, gevşeme şansının kalmadığını dile getiren Kavlak, MESS’e şu sözlerle seslendi: “Grev kararımız, bir savaş ilanı değildir. Bu karar, üretim rekorları kıran işçimizin size cevabıdır. Hiçe saydığınız emeğin, alınterinin size tepkisidir. Herkes bilsin ki, alanlara çıkmayı da, sokaklara dökülmeyi de, greve gitmeyi de biz istemedik. Bizim çözüm aradığımız yer her zaman için müzakere masası oldu. Ama siz o masayı hiç ciddiye almadınız. Belki ertelenen grevlere, belki OHAL’e güvendiniz. Ama değil OHAL, hangi hal olursa olsun, size yemin olsun, hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Biz tamam diyene kadar hiçbir işyerinde huzur olmayacak, barış olmayacak. Bu bizim sözümüzdür.” 

BU BİZİM TERCİHİMİZ DEĞİL

-Sayın Cumhurbaşkanım ülkemiz için bu kadar kritik bir süreç yaşanırken, biz ne sokaklara dökülmek ne de greve çıkmak istedik. Meydanlara çıktıysak, greve kararı aldıysak, bilin ki bu bizim tercihimiz değildir.

-Bu, işçinin MESS’in uzlaşmazlığına cevabıdır. Bunun bizim tercihimiz olmadığını bir kez daha uzlaşma çağrısı yaparak göstermek istiyorum. Bitmeyen sözleşme yoktur. Bu sözleşme de öyle ya da böyle bitecek.

-Herkes için ama herkes için en iyi sözleşme, masada biten sözleşmedir. Bizim gizlimiz saklımız yok, buradan açık açık ifade etmek istiyorum; grevimiz ertelenebilir. Sözleşmemiz Yüksek Hakem’e de gidebilir.

-MESS’e sesleniyorum; Yüksek Hakem’e giden diğer sözleşmeler gibi, bizi de üç kuruş zamma mahkum edebilirsiniz. Bunların hepsi ihtimal dahilinde… Biz bu kıdem zammını alacağız. Vallahi de, billahi de alacağız.

-Mess olarak eğer yangına böyle körükle giderseniz, bundan sonra ne olur biliyor musunuz? İşyerlerinde barış, huzur olmaz. Üretimdeki, karlardaki, verimlilikteki o rekorlar artık kırılmaz. Siz de mutsuz olursunuz biz de.

-MESS olarak gelin uzattığımız eli havada bırakmayın. Gelin uzlaşalım, el sıkışalım, imzamızı atıp işe koyulalım. Biz çalışan kesimi olarak uzlaşmaya hazırız. Zafer kazanmadan, hakkımızı almadan geri dönmeyeceğiz. 

YÜZDE 38 ZAM İSTİYORLAR

İki taraf arasındaki son görüşmede MESS 3,2’lik ücret teklifini revize ederek ilk 6 ay için işyeri ortalamasının yüzde 6,4’ü olarak, sosyal yardımlarda ise ilk yıl için yüzde 12,8 olarak artış önerdi. Ancak Türk Metal, MESS’in bu teklifini kabul etmedi. Türk Metal, ilk 6 ay için yüzde 38,28’lik zam teklif etmişti. Eğer grev erteleme veya anlaşma olmadığı takdirde Türk Metal Sendikası’na üye yaklaşık 117 bin civarında işçi greve çıkacak.   

2 NOLU ŞUBEDE  BAŞKAN TÜFEKÇİ

Türk Metal Bursa 2 Nolu Şube’nin 1’inci Olağan Genel Kurulu’nda Mustafa Tüfekçi başkanlığa geldi. 250 delegeden 244’ünün oy kullandığı seçimde 234 geçerli, 10 geçersiz oy çıktı. Tüfekçi, işçilere faydalı olabilmek için en iyi şekilde mücadele edeceklerini belirterek, “Çalışanların refah düzeyini artırmak için ve işyerlerindeki mobinge karşı çalışacağız” dedi. Bursa 2 Nolu Şube’nin MAKO, Yazaki, Karsan gibi 10 fabrikada 6 bin 400 üyesi bulunuyor.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X