NASA küresel ısınmanın videosunu yayınladı

NASA, sıcaklıkların 140 yıldır yükselişini gösteren bir video yayınladı.

NASA küresel ısınmanın videosunu yayınladı

Eğer Evren’deki milyarlarca galaksinin sadece bir tanesinin içindeki sadece bir tane Güneş Sisteminde yer alan küçük bir gezegende yaşayan 7.6 milyar insanın arasındaki küçük bir insansanız; elbette şu an Dünya’yı etkileyen iklim değişikliğinin hangi seviyede olduğunu kavramak zor olabilir.

Fakat gezegenimizin, biz modern insanların hiç görmediği bir ölçekte küresel ısınma geçiriyor olduğu inkâr edilemez; üstelik bunu, NASA’nın yeni yayınladığı bir videoda kendiniz görebilirsiniz.

NASA’ya göre bu video sadece 36 saniyede, Dünya’nın küresel yüzey sıcaklıklarını, kayıtların başladığı tarih olan 1880’den 2017 yılına kadar, kayıtlardaki ikinci en yüksek sıcaklıklarla beraber gösteriyor.

NASA, gezegenin yüzey sıcaklığı verisini 6.300 hava istasyonu, gemi, şamandıra ve Güney Kutbundaki araştırma istasyonlarından oluşan büyük bir şebekeden topluyor. Video, bu türe ait üç büyük sıcaklık sunumundan biri olma özelliğini taşıyor ve üçü de aynı eğilimi gösteriyor.

Üstelik bu hareketli görsel, durumu gerçekten ikna edici şekilde açıklıyor.

Basit bir renk kılavuzuna sahip olan video, 20’nci yüzyıl ortalamasına göre değişiklik gösteren küresel sıcaklık ortalamalarındaki eğilimleri temsil ediyor; bu ölçüte sıcaklık anormalliği adı veriliyor.

Sıcaklıklar, 19’ncu yüzyılda ve 20’nci yüzyılın yarısını aşkın bir kısımda, harita boyunca düzenli olarak dalgalanma göstermiş; bazı bölgeler maviyken, sıcaklıkların arttığı diğer bölgelerde turuncu ve kırmızı renkte gösteriliyor.

Ancak 1980’lerde yürek sızlatan bir değişim var; gezegen yavaş yavaş sarı, turuncu ve giderek daha fazla kırmızı renkle kaplanıyor, ta ki son beş yılın oluşturduğu alev topunda durana dek.

2013’ten 2017’ye kadar olan bu beş yıl, resmî olarak kayıtlardaki en sıcak beş yıllık dönem olma özelliğini taşıyor.

Acımasızca yükselen sıcaklık eğilimi, geçen yıl hafif şekilde geriledi fakat bu durum kısa sürdü. Buna rağmen yeni bir şey gerçekleşti ve El Niño olayının yaşanmadığı en sıcak yıl geçen yıl oldu.

Dünya Meteoroloji Örgütünün genel sekreteri Petteri Taalas, geçen yıl Kasım ayında şöyle demişti: “Son üç yılın hepsi, sıcaklık rekoru bakımından en tepede bulunan üç yıl oldu. Bu durum, uzun vadeli bir ısınma gidişatının parçasını oluşturuyor.”

Bu yüzden evet, küresel ısınma gerçekleşiyor. (Ayrıca bu arada, ‘küresel ısınma’ teriminin yerini ‘iklim değişikliği’ almadı: bunlar birbiriyle bağlantılı olan iki farklı doğa olayını belirtiyor.)

Bu son video, NASA’nın geçen yıl yayınladığı bir görselin güncellenmiş hali ve verilmek istenen mesaj akıllarda yer edene kadar tekrar tekrar gösteriliyor.

Dünya’nın iklim değişikliği yaşadığını gösteren çok fazla sayıdaki kanıta rağmen, hâlâ bu durumu görmezden gelmeyi tercih eden bazı insanlar var. Onları bu gerçeğe inandırmak için yapılabilecek pek fazla şey yok.

Ancak bunun gibi grafikler, çoğumuz için faaliyete geçmek ve yapabildiğimiz şeyi yapmak için motivasyon oluşturuyor. Sera gazı yayımlarını azaltarak, temiz enerji teknolojilerine güvenerek ve hepimizin ev diye adlandırdığımız bu küçük uzay kayasına daha iyi bakarak, biz de bir şeyler yapabiliriz.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X