Engin Özpınar
Engin Özpınar

Neoliberalizm ve ABD’de Trump fenomeni

‘Donald Trump’ın ABD başkanlığını kazanabilmesi akıl alır bir durum mu? Ve en başta da bu adaylık nasıl buraya kadar gelebildi?’

Soruyu soran Nobel ödüllü Amerikalı Ekonomi Profesörü Joseph E. Stiglitz(*) yanıtı da kendi veriyor:

“ABD’li elitlerin duyması gereken iki mesaj vardır. GSMH’nin artan eşitsizlik pahasına büyüdüğü son kırk yıldır ekonomi politikasını büyük oranda şekillendiren basit neoliberal piyasa-köktenci teoriler son derece yanıltıcı. Damlama ekonomisi işe yaramadı ve yaramayacak. Piyasalar vakum ortamında var olamaz. Kuralları yeniden yazan ve piyasaları tepedekilerin çıkarına göre yeniden yapılandıran Thatcher-Reagan “devrimi” eşitsizliği artırmada çok başarılı oldu ama büyümeyi artırma görevinde tamamen başarısız oldu.

Bu da ikinci mesaja götürüyor bizi: Ekonomi kurallarını bir kere daha yazmalıyız, bu kez sıradan vatandaşların fayda görmesini sağlamalıyız. Bu dersi görmezden gelen ABD ve diğer yerlerdeki politikacılar bundan sorumlu olacaktır. Değişim risk içerir. Ama Trump fenomeni ve Avrupa’da sayısı az olmayan benzer siyasi gelişmeler bu mesaja aldırmamanın içerdiği daha büyük riskleri ortaya çıkarmış durumda: Toplumlar bölündü, demokrasiler zarar gördü ve ekonomiler zayıfladı.”

 

(*) Stiglitz’i eski ABD başkanlarından Bill Clinton’ın ekonomi danışmanlığından ve Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı’ndan anımsayanlar olacaktır. (Trump nasıl mümkün olabildi? BirGün gazetesi, 07.11.2016)

 

Biyografi yazarlarına göre nasıl bir kişilik?

 

Trump, kendisinin ve ailesinin yaşamını yazdırdığı biyografi yazarlarına göre narsist ve tüccar. Yazarlardan Gwenda Blair’in gözlemleri şöyle:

“Trump bir tüccar ve sattığı şey kendisi. İnandığı şey de… Şayet biri ona yaptığı işin başarısız olduğu düşüncesiyle gelirse, canı yanmışçasına tepki veriyor. Söylenenden son derece rahatsız olduğunu belli ediyor ve hemen karşı saldırıya geçiyor. Bu, deyim yerindeyse narsistik bir yara.”

Bir diğer yazar Timothy L. O’Brien’sa Trump’ı “Tehlikeli bir kişi” olarak tanımlarken şunları söylüyor:

“Trump tehlikeli çünkü kasıtlı olarak cahil ve büyük bir yobaz. Kişiliğiyle ilgili özgüven sorunları yaşadığı için insanlara saldırırken aşırıya kaçıyor.

Nükleer düğmelere basma yetkisi olan ama dünya sorunlarıyla ilgili herhangi bir parametreye sahip olmayan bir kişi doğası itibarıyla tehlikeli bir insandır.” (Kaynak:DW)

 

Putin’e hayran

 

Donald Trump sıkı bir Putinci… Seçim kampanyası sırasında Putin’in kendisinden övgüyle söz etmesinden memnun olduğunu söylemekten de çekinmiyor.

Rusya lideri de, Cumhuriyetçi adayın seçim zaferini değerlendirirken, “Trump’ın açıklamaları bize ABD ve Rusya arasındaki ilişkileri düzeltme yönünde adımlar atılmasının mümkün olduğu umudunu verdi” diyor.

ABD’nin Suriye’deki ılımlı isyancılarla ortaklığına karşı çıkan Donald Trump şimdi Suriye lideri Esad için de umut oldu. Trump, Ortadoğu genelinde Rusya’yla daha çok işbirliği yapılmasından yana. Bu durum, elbette Esad’ın işine yarayacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X