Neredeyse yok oluyordu, yeniden ortaya çıktı!

Türkiye’nin 5’inci büyük gölü olan İznik Gölü’nde, kerevit (tatlı su ıstakozu) bolluğu yaşanıyor. Balıkçıların yüzünü güldüren kerevit, kilosu 15 liraya satılıyor. 

Neredeyse yok oluyordu, yeniden ortaya çıktı!

HAYRİ ŞEN

15 yıl önce İznik Gölü’nde ortaya çıkan bir tür mantar hastalığı nedeniyle neredeyse yok olan tatlı su ıstakozu, bugün yeniden balıkçıların gözdesi oldu. Çakırca Su Ürünleri Kooperatifi’nden Taner Kalyoncu ve Sabri Kalyoncu kardeşler, “Uzun yıllardır gölde oluşan bir mantar sebebi ile ıstakoz yok olma noktasına gelmişti. İznikli balıkçılar olarak tatlı su ıstakozuna hasret kalmıştık. Son iki yıldır bu hastalık ortadan kalktı, mantarsız tertemiz ıstakozlar çıkıyor. 15-20 yıldır tutulmadığı için bugün ıstakoz bolluğu var. Kilosu 15-20 TL’den alıcı buluyor.

BALIK YOK DENECEK KADAR AZALDI

Gölde şuan balık, yok denecek kadar azaldı. Av yasağı zamanında çoğalıyor ama bugünlere çıkmıyor. Bizler gölün kirliliğine bağlıyoruz. Çöp, pislik, naylon poşet, derelerden akan tarım ilaçları yıllarca hep göle aktı. Gerçi çoğu ilacı yasakladılar ama iş işten geçti” dediler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X