Netanyahu ve Obama’ya gizli teklif

Obama’nın 2013-17 yılları arasındaki Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye savaşının başlamasından bir yıl önce, Esad’ın, Obama ve Netanyahu’ya gizli mektup ilettiğini öne sürdü.

Netanyahu ve Obama’ya gizli teklif

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013-17 yılları arasındaki Dışişleri Bakanı John Kerry’nin anılarını kaleme aldığı  ”Her gün ekstradır” (Every Day is Extra) kitabının  dün yayımlanmasıyla birlikte Suriye savaşı ve Ortadoğu barış sürecinin perde arkasındaki bazı pazarlıklar su yüzüne çıkmaya başladı.

Kerry, Suriye savaşının başlamasından bir yıl önce, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Obama ve Netanyahu’ya gizli mektup ilettiğini öne sürdü. Kerry, Suriye liderinin teklifinin, İsrail’in Golan’ı iadesi karşılığı Hizbullah’a desteği kesmeyi içerdiğini ima etti.

Esadın mektupta Obama’dan İsrail’le yeniden barış görüşmelerine geçilmesini desteklemesini istediğini ve ”Suriye İsrail’in Golan’ı iadesi karşılığı bir dizi adım atmaya isteklidir” dediğini aktaran Kerry, ”Babası Hafız Esad Golan’ı geri alma girişiminde başarısız olmuştu, dolayısıyla Golan karşılığı yapmaya razı olacağı çok şey vardı” değerlendirmesini yaptı.

Ertesi gün Şam’dan İsrail’e uçan ve Esad’ın mektubunu Netanyahu ile paylaşan Kerry, ”Esad’ın bu kadar ileri gitmeye, daha önce razı geldiğinin önemli ölçüde ötesine geçmeye istekli olmasına şaşırdı” dedi.  Ardından Esad’ın mektubunu Washington’a götüren Kerry, Obama yönetiminin Esad’dan ne kadar ciddi olduğunu göstermesi için hem ABD hem de İsrail’e yönelik güven artırıcı önlemleri devreye sokmasını istediğini belirtti.Güven artırıcı önlemlere Hizbullah’a silah transferlerinin kısman durmasının da dahil olduğunu aktaran Kerry, Esad’ın vaatlerini tutmayarak Obama yönetimini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X