Nevruz Bayramı kutlanıyor

Bursa, Bilecik ve Kütahya’da, Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

Nevruz Bayramı kutlanıyor

Bursa’da, Nevruz Kutlama Komitesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Komite üyeleri, daha sonra Bursa Valisi İzzettin Küçük’ü makamında ziyaret etti. 

Vali Küçük, yaptığı konuşmada, nevruzun herkesin bayramı olduğunu söyledi. Nevruz’un farklı ülkelerde farklı şekillerde kutlandığını belirten Küçük, “Ama çok benzer yanları var. Hepsinde muhakkak olan bir şey var ki o gün coşkuyla, sevinçle bir arada olunan, omuz omuza eğlenceler tertip edilen, çeşitli adet ve gelenekleri tekrarlayarak geçirilen bir gün.” diye konuştu. 

Nevruz Kutlama Komitesi adına konuşan Türk Ocakları Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı da nevruzun Türk dünyasının en eski ve tek ortak bayramı olduğunu ifade etti. 

Kırlı, “Bugün hep birlikte olma günüdür. Berekete, geleceğe, yeni yıllara ve istikbalin ebediyete kadar uzayan sürecine hizmet etme günüdür. Nevruz hepimize kutlu olsun.” dedi. 

Konuşmaların ardından Nevruz Kutlama Komitesince Vali Küçük’e semeni sunuldu, yumurta tokuşturuldu. 

Daha sonra, Atatürk Caddesi’nden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kadar mehter takımı eşliğinde kortej oluşturularak yürüyüş yapıldı. 

Kent Meydanı’nda devam eden program, halk oyunu, demir dövme ve ateşten atlama ile sona erdi.

Etkinliğe katılanlara gözleme ve ayran dağıtıldı.

Bilecik

Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesindeki törene Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün, Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Can, Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kocabıçak, kurum temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kocabıçak’ın günün anlam ve önemini anlatan konuşmasının ardından, halk oyunları gösterisi sunuldu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu, katılımcıların boyalı yumurta tokuşturduğu törende, protokol üyeleri yaktıkları nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Öte yandan Bilecik Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar ateşin üzerinden atlamak isterken düştü. Çınar’a, katılımcılar destek oldu. 

Bulgur pilavı ikram edilen tören sonrasında öğrenciler, müzik eşliğinde eğlendi.

Kütahya

Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Yerleşkesi’ndeki etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı’nı birlik içerisinde kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Nevruzun Türk milletine ait bir değer olduğunu ifade eden Nayir, şöyle konuştu:

“Bizi biz yapan değerlerimizden nevruz, ata yurttan ana yurda getirdiğimiz önemli kıymetlerden biri. Geniş bir coğrafyada kabul görmüş olan nevruza farklı gruplar sahip çıkmış. Bunlar, hiçbir zaman bize ait olan değeri terk etmemiz, onları bırakmamız manasına da gelmemiş. Baharla birlikte ümitlerin canlandığı bir ortamda bir bayram havasını yaşamak, ümide bağlanmak, geleceğe ait beklentileri yükseltmek elbetteki hepimizin hakkı. Bizler bu güzel günde berekete olan duamızı artırıyoruz.”

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da nevruzun bileştirici bir güç olduğunu belirtti.

Halk oyunları gösterisi, demir dövme ve nevruz ateşi yakılmasıyla devam eden etkinlik, nevruz pilavı ikramı ile sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X