Nitelikli okul listesine tepki

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan sınavla öğrenci alacak nitelikli okul listesinin yaklaşık 38 bin öğrenciyi mağdur edeceğini ifade eden Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, “sistemden vazgeçin” çağrısı yaptı.

Nitelikli okul listesine tepki

DERYA DEMİR

 

TEOG yerine getirilen yeni liseye giriş sistemine tepkiler devam ederken bir diğer tepki ise sınavla öğrenci alacak nitelikli okul listesine geldi.  Türk Eğitim Sen 1 No’lu Başkanı Metin Öksüz ile 2 No’lu Başkanı Selçuk Türkoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan nitelikli okul listesinin eğitime ağır bir darbe vurduğunu söyledi.

Yeni düzenleme ile Bursa’da sınavla öğrenci alan anadolu lisesi sayısının 65’ten 8’e düşürüldüğünü ifade eden Türkoğlu, akademik eğitime öğrenci yönlendirme oranının ise yüzde 25’ten, yüzde 5 oranına düştüğünü ifade etti.

“38 BİN ÖĞRENCİ MAĞDUR OLACAK”

Bursa’da liseye geçişte merkezi sınava girecek 41 bin öğrenci için ayrılan anadolu ve fen lisesi kontejanının 2 bin 190 olduğunu kaydeden Türkoğlu, sadece sınava giren öğrencilerin yüzde 5’inin bu liselere yerleşebileceğini ifade etti. 
Nitelikli okulların ilçe dağılımına da dikkat çeken Türkoğlu, “Sınavla öğreci alan okulların büyük çoğunluğu Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yer alıyor.

Üstelik Bursa’nın 17 ilçesinin 13’ünde sınavla öğrenci alan anadolu lisesi, 12’sinde fen lisesi, 8’inde ise meslek lisesi yok.

İznik, Yenişehir, Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan ve Gürsu’da sınavla öğrenci alan hiçbir okul yokken, Kestel ve Orhangazi’de 30’ar kontejanlı meslek liseleri belirlenmiş. Yani 17 ilçede 38 bine yakın öğrenci tercihi olmayan okullara gidecek” dedi.

“TEOG’A GERİ DÖNÜLMELİ”

Yeni düzenleme ile imam hatip ve özel okullara istikametin zorunlu olacağını söyleyen Türkoğlu, “Sınavla öğrenci alan anadolu lisesi sayısı da imam hatip lisesi sayısı da 8’dir. Şöyle ki, en son taban puanı 470’lerde olan anadolu lisesi mahalle liselerine çevrilmiş, fakat taban puanları 300 ile 370 arasındaki imam hatip liseleri nitelikli okul sayılmıştır” diye konuştu. 

Sınavsız öğrenci alacak mahalle liselerinin adrese dayalı sistem ile öğrenci alacağını hatırlatan Türkoğlu, şunları söyledi:

“Şimdiden aileler sahte ikametgah ve yeni adres arayışına girmiştir. Bu sistem ile öğrencilerimize 5 tercih dayatması yapılmaktadır. Sonuç olarak bu sistem beraberinde kaos, başarısızlık ve hayal kırıklığı getirecektir.

Eğitime tek bir faydası olmayacak bu sistemden bir an önce vazgeçilip en azından bu sene TEOG son kez yapılmalıdır.”

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X