Öğrenciler İznik Gölü’nde Balık Göçü Günü’nü kutladı

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Dünya Balık Göçü Günü’nü İznik Gölün’deki etkinlikle kutladı. Öğrenciler İznik Gölü’nde ırp çekerek Gümüş balığı yakaladılar.

Öğrenciler İznik Gölü’nde Balık Göçü Günü’nü kutladı

HAYRİ ŞEN

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, ‘dünya balık göçüne’ dikkat çekmek, bu konuda bir farkındalığa imza atmak isediklerini belirterek, ‘Bugün 52 ülkede yaklaşık 500’ün üzerinde mevkide Göç Günü kutlanıyor.

Biz de öğrencilerimizle İznik Göl’ünde Dünya Balık Göçü’nü kutlamaya çalışıyoruz. İznik Göl’üne derelerden sık sık göç eden balıklarımız var. Bunların göç etmesi bizim için çok önemli.

Beslenmesi ve üremeleri için derelerin üst kesimlerine gitmek durumundalar. Fakat yapılan bent ve barajlar, balık göçlerine büyük baskı yaratıyor. Bu da doğal olarak bir türün ortadan kalmasına yol açabiliyor.

İznik Gölü’nde tarımda kullanılan suyun aşırı miktar da artması, bent ve barajların yapımına başlanması, bio çeşitlilik üzerinde tehdit oluşturmaya başladı. Kuşkusuz baraj ve bentler de yapılmalı ama, bunlar doğa ile dost olmalı” dedi.
Prof. Dr. Meriç Albay, “Bizim için önemli olan, bio çeşitliliği korumak ve doğa ile beraber yaşamak.

İznik Göl’ün deki bio çeşitliliği korumak asıl görevimiz olmalı. Bu bir dünya mirası. 52 ülke bugün bunu kutluyor. İznik Göl’ü bio çeşitlilik açısından oldukça zengin bir alan. Bu dünya mirası olarak belki de bin yıllara taşınması lazım.

İznik Gölü’nün korunması hem Bursa, hem İstanbul için çok çok önemli. Bu tehditleri kaldırmak kuşkusuz elimizde. Mühendislik yaklaşımını biolojik yaklaşımlarla birleştirip, bent ve barajları buna göre yaparsak göreceksiniz ki, balıklarımız özgürce yaşamını sürdürecektir’ değerlendirmesini yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X